Hyppää sisältöön

Poliisi turvapaikanhakijoiden tulvasta: Ihan kaoottinen tilanne

Turkuun tulevien turvapaikanhakijoiden määrä ylittää jo nyt aiempien vuosien keskiarvon. Pelkästään viime viikonlopun aikana kaupunkiin saapui yli 30 turvapaikanhakijaa. Tavallisesti tulijoita on päivittäin muutama.

Kuva: Yle

Turvapaikanhakijat ovat työllistäneet Lounais-Suomen poliisia.

– Meillä Turussa on ihan kaoottinen tilanne. Tämä on mennyt ihan mahdottomaksi ja kaikki ennätykset paukkuvat, kertoo Lounais-Suomen poliisin komisario Stephan Sundqvist.

Sundqvistin mukaan Turkuun tulevien turvapaikanhakijoiden määrä ylitti koko viime vuoden saldon jo pari viikkoa sitten.

– Tahti on kevään jälkeen jatkuvasti kiihtynyt. Emme tällä hetkellä osaa arvioida, saapuuko Turkuun aiempiin vuosiin verrattuna kaksinkertaisesti vai kolminkertaisesti hakijoita.

Tämä on mennyt ihan mahdottomaksi.

komisario Stephan Sundqvist

Turkuun on saapunut muutaman viime vuoden aikana reilut 400 hakijaa. Nyt heitä on jo ennen heinäkuun loppua yli 600. Lounais-Suomen poliisin mukaan valtaosa turvapaikan hakijoista tulee Irakista ja Somaliasta. Jonkin verran tulijoita on myös Iranista ja Pohjois-Afrikan alueelta.

– Muualle Suomeen on tullut lisäksi paljon albanialaisia, komisario Sundqvist tietää.

Suurin osa saa turvapaikan

Komisario Stephan Sundqvist valistaa, että nekin henkilöt, jotka eivät saa turvapaikkaa, käytännössä jäävät Suomeen, jos he ovat tulleet turvattomasta maasta.

– Tällöin heitä ei voida palauttaa niin sanotun toissijaisen suojeluperusteen tai humanitaarisen suojeluperusteen nojalla.

Maahanmuuttovirasto on vastuussa hakijoiden majoittamisesta ja lopullisesta turvapaikkapäätöksestä. Hakijoiden vastaanottaminen ja rekisteröinti on poliisin kontolla. Vastaanottamisen jälkeen poliisin vastuulla on myös selvittää reitti, jota pitkin hakija on tullut Suomeen.

– Yksistään viime perjantaina Turkuun saapui 18 uutta turvapaikanhakijaa. Koko viikonlopun aikana hakijoita oli 31, kun tavanomaisesti hakijoita ei ole joka päivä välttämättä lainkaan, Sundqvist konkretisoi.

Turvapaikanhakijoiden taustat ovat hyvin erilaisia. Esimerkiksi monen irakilaisen lähtöön on vaikuttanut Isis-järjestön tuhotyöt.

– Taustalla voi olla myös vaikkapa sukujen välisiä kaunoja tai poliittista vainoa. Osa albanialaisista on kertonut hakevansa parempaa elintasoa. Useimmiten hakijan taustalla on jonkinlaista vainoa, Sundqvist tietää.

Vastaanottokeskuksissa ruuhkaa

SPR:n vastaanottokeskus Pansiossa on lisännyt kesän aikana paikkamääränsä 150:sta 225:een.

– Olemme lisäksi avanneet uudelleen viime vuoden syksyllä suljetun Punkalaitumen vastaanottokeskuksen, jossa on 150 paikkaa, sanoo vastaanottokeskuksen johtaja Jaana Sikiö.

Sikiön mukaan Pansion ohella myös Punkalaitumen paikat alkavat loppua. Sikiö sanoo, että tällä hetkellä ei ole viitteitä siitä, että hakijatahti laantuisi. Koko maassa ihmisiä saatetaan vastaanottaa tänä vuonna ennätyspaljon.

Turvapaikanhakijaruuhka on johtanut siihen, että Lounais-Suomen poliisi on joutunut karsimaan resursseja muista toiminnoista.

– Turvapaikanhakijoiden käsittelyyn on nyt siirretty kaksi uutta poliisia.

– Hakijaruuhkan purkamiseen siirretyt resurssit ovat pois muun muassa muusta rikostutkinnasta ja ulkomaalaisvalvonnasta, esimerkiksi ravintoloiden työlupien tarkastuksista, komisario Stephan Sundqvist sanoo.

.
.