1. yle.fi
  2. Uutiset

Somekoira voi olla "turva inhottavalta realismilta"

Sosiaalinen media imaisi koirat ja muut lemmikit vyöryn lailla omikseen. Joitakin lemmikkisivut ärsyttävät, mutta osa seuraa tuntemattomia lemmikkejä kuin omaansa ja juttelee koiran kanssa Facebookissa. Mutta miksi?

Kotimaan uutiset
Some-koira Matti
Karoliina Viitanen

Ei riitä, että tekee itselleen sosiaalisen median tilin, esimerkiksi Facebookiin tai Instagramiin. Yhä useampi tekee oman some-sivun myös lemmikilleen – ja tuntemattomat seuraavat.

Maailmanlaajuisesti tunnetuilla some-lemmikeillä voi olla jopa miljoona seuraajaa. Tähän suomalaiset koirat ja kissat eivät yllä, mutta ilmiö on pienempänä näkyvissä täälläkin: esimerkiksi Facebookista tuttu koira saatetaan pysäyttää kadulla julkkiksen tapaan.

Yksi niistä on Suomen tiettävästi suosituin Facebook-koira, Karoliina Viitasen ja Tommi Ekholmin whippetMatti (siirryt toiseen palveluun), joka ehti Facebookiin ensimmäisten joukossa. Matilla on lähes 4000 seuraajaa, ja Matin "pikkuveljellä" eli silkkivinttikoira Juliuksella 1700.

Netissä on niin paljon kaikkea surullista ja ikävääkin aihetta, että jos siellä olisi sitten edes yksi asia, joka olisi aina positiivinen ja iloinen.

Karoliina Viitanen

Ihan kamala tilanne Mattiin äsken! Torkkupeitto varasti kaksi Matin luuta ja piiloitti ne syöveriinsä! Matti joutui ihan esim. daisteluun ja painiin et sai ne takaisin. Matti vieri sohvassa, väänti, raasti ja riehui ja Matissa meni melkein ni voimat ja mamma kannatti Mattiin et jaksaa-jaksaa ynnä käy daisteluun! No Matti viimeiseen asti daistelemaan ja sai toisen luun pelastettua. T. Matti.

Omistajien tavoitteena ei tosin ollut menestys ja julkisuus, vaan ystävien säästäminen jatkuvilta koirapäivityksiltä siirtämällä ne omalle sivulleen.

Somekoira Matin Facebook-sivu.
Antti Heikinmatti / Yle

Toisaalta he halusivat myös ilahduttaa ihmisiä, mikä johti lopulta siihen, että Matista tuli suosittu vahingossa. Tyyli, jolla Viitanen Matin päivityksiä tekee, on tarkoituksella positiivinen.

– Netissä on niin paljon kaikkea surullista ja ikävääkin aihetta, että jos siellä olisi sitten edes yksi asia, joka olisi aina positiivinen ja iloinen. Että välitettäisiin iloa muillekin, perustelee Viitanen.

Koira tarjoaa tauon ikävien asioiden keskellä

Viitanen arvelee, että monelle some-koiran seuraaminen on tarkoituksella levähdystauko kaikesta vakavasta.

– On mukava heittäytyä höpsöksi ja jutella koiran kanssa.

Ainakin Matin kohdalla osa viehätyksestä selittyy myös omintakeisella ja veikeällä kielellä, jolla koira päivityksissään "puhuu". Myös kuvilla on suuri merkitys.

Nu hei! Mattipa kävi kävelyssä ja kesken esim. kaiken Matti loikkasi pysähdyksissä olevan pussin kyytiin ku simmonen oli jäänyt Mattia, Jusua, mammaa ynnä isiä vartomaan pysäkkiin. Mammaan ja isiin meni viihde häntään ja se pussinkuskain hymysi Mattiin aika tosi ison hymyn.

Vaikka some-koira olisi kuinka suosittu tahansa, onnistuu se aina myös ärsyttämään. Viitasellekin on satanut moitteita siitä, kuinka koiraa inhimillistetään liikaa.

– Nyt se on onneksi vähentynyt niiden parin lehtijutun jälkeen, joissa sanoimme ettei se vaikuta koiran elämään mitenkään, että mitä sanoja me sille laitetaan suuhun, Viitanen toteaa.

Arvostelu ei ole saanut Matin "mammaa ja pappaa" muuttamaan tyyliään. Moni kaipaa edes hetkeksi sitä pientä vastavoimaa maailman pahuuden keskellä.

– Se on meillä toivomus, että olisi jotain missä voisi olla turvassa inhottavilta realistisilta jutuilta, Viitanen hymyilee.

Mattipa tässä vaan haluaisi kertoa et kaikki on ihan tosi kunnossa tai silleen ja et Matin häntään meni aurinko ja myös onneus. Nyt Matti kysyy pääseekö isin mukana saunaan lämpimään. T. Matti.

Whippet Matti hyppää
Karoliina Viitanen
Lue seuraavaksi