Obama Etiopiassa: Al-Shabaabin kapinalliset tarjoavat vain kuolemaa ja tuhoa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lensi Keniasta Etiopiaan eilen sunnuntaina. Hän on ensimmäinen Yhdysvaltain istuva presidentti, joka vierailee maassa.

Ulkomaat

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kehunut Etiopian-vierailullaan Afrikan unionin joukkojen taistelua terroristijärjestö al-Shabaabia vastaan. Al-Shabaab on kytköksissä al-Qaidaan. Obaman mukaan järjestön kapinalliset tarjoavat vain kuolemaa ja tuhoa.

– Etiopia kohtaa vakavia uhkia. Meillä on enemmän töitä tehtävänä, Obama sanoi Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa maanantaina.

Al-Shabaabin sunnuntainen itsemurhapommi-isku Somalian pääkaupungissa Mogadishussa oli Obaman mukaan muistutus siitä, että järjestö on pysäytettävä. Hän sanoi, että Yhdysvaltojen ja muiden maiden on jatkettava al-Shabaabin kaltaisten terroristijärjestön painostamista.

Etiopian pääministerin Hailemariam Desalegn oli samaa mieltä Obaman kanssa siitä, että taistelua alueen terrorismia vastaan on kiihdytettävä. Etiopia on tukenut Yhdysvaltoja terrorismin vastaisessa taistelussa ja jakanut sen kanssa tiedustelutietoja.

Ainakin 15 ihmistä kuoli al-Shabaabin hienostohotelli Jazeeraa vastaan tekemässä iskussa Mogadishussa eilen. Kansainvälisen lentoaseman lähellä sijaitsevassa hotellissa yöpyy muun muassa vierailevien ulkovaltojen edustajia, diplomaatteja ja toimittajia.

"Aika läpimurrolle Etelä-Sudanissa"

Presidentti Barack Obama arvioi, että tilanne sisällissodan repimässä Etelä-Sudanissa heikkenee ja humanitäärinen hätä kasvaa. Hän on kutsunut Afrikan johtajia keskusteluihin Etelä-Sudanista myöhemmin maanantaina. Hänen mukaansa Etelä-Sudanin rauhanneuvotteluissa on aika läpimurrolle.

– Meillä ei ole paljon aikaa. Olot maassa ovat muuttumassa paljon, paljon pahemmiksi. Tavoitteena on varmistaa, että Yhdysvallat ja [rauhanneuvotteluja johtava Itä-Afrikan maiden järjestö] IGAD asettuvat samaan riviin rauhanneuvottelujen loppupeleissä, Obama sanoi.

Etelä-Sudanin rauhanneuvottelujen takarajaksi on asetettu 17. elokuuta, ja Obama haluaa varautua neuvottelujen epäonnistumiseen yhdessä IGAD:n kanssa ja puhua mahdollisista työkaluista maan painostamiseksi rauhaan. Niihin kuuluvat talouspakotteiden syventäminen ja aseviennin kielto.

Etelä-Sudanin sisällissota alkoi joulukuussa 2013, kun presidentiksi valittu Salva Kiir syytti varapresidentti Riek Macharia vallankumousaikeista.

"Kaikki äänet kuultava Etiopiassa"

Obama on kehottanut Etiopian johtajia sallimaan poliittisen opposition vapaan toiminnan ja lehdistönvapauden maassa.

– Kun kaikki äänet kuullaan, kun ihmiset tietävät olevansa osa poliittista prosessia, maasta tulee menestyksekkäämpi, Obama sanoi.

Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn vakuutti, että maa on sitoutunut demokratiaan. Etiopian hallitseva puolue voitti kuitenkin kaikki paikat toukokuussa järjestetyissä parlamenttivaaleissa.

Lisäksi Etiopia on vanginnut useita toimittajia. Vain Eritrean vangitsee Afrikan maista enemmän toimittajia kuin Etiopia. Pääministerin mukaan Etiopia tarvitsee eettisiä toimittajia, jotka eivät työskentele terroristijärjestöissä.

Obama lensi Etiopiaan eilen sunnuntaina Keniasta. Hän on ensimmäinen Yhdysvaltain istuva presidentti, joka vierailee maassa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters