1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Rietastelevaa lordia vaaditaan eroamaan Britannian ylähuoneesta – kohuvideolla kokaiinia ja prostituoituja

Lordi John Sewel erosi parlamentin puhemiehen tehtävistä sen jälkeen, kun The Sun -lehti julkaisi videon, jossa hänen väitetään käyttävän huumeita prostituoitujen kanssa. Sewel on myös erotettu toistaiseksi työväenpuolueesta. Brittimedian mukaan lordi on kuitenkin antanut ymmärtää, ettei hän aio erota ylähuoneesta.

The Sun -lehti julkaisi sunnuntaina kuvia, jossa vähäpukeisen 69-vuotiaan lordin väitetään käyttävän huumeita prostituoitujen kanssa. Kuva: Andy Rain / EPA

Britanniassa lordi John Sewelia vaaditaan eroamaan parlamentin ylähuoneesta hänestä julkaistun skandaalivideon vuoksi. Britannian työväenpuolue on jo erottanut Sewelin tutkimusten ajaksi ja häntä saattaa odottaa myös poliisitutkinta, brittiläiset tiedotusvälineet kertovat.

Sewel on joutunut julkiseen ryöpytykseen sen jälkeen, kun The Sun -lehti julkaisi sunnuntaina kuvia, jossa vähäpukeisen 69-vuotiaan lordin väitetään käyttävän huumeita prostituoitujen kanssa. Maanantaina lehti julkaisi lisää kuvia sekä videon, jonka mukaan lordi on esittänyt väheksyviä kommentteja eräistä muista poliitikoista.

Videon julkaisemisen jälkeen Sewel on jättänyt ylähuoneen apulaispuhemiehen tehtävän sekä valiokuntapaikkansa. Useat poliitikot ovat kuitenkin vaatineet häntä eroamaan myös ylähuoneen jäsenyydestä.

"Sewelin tulisi erota ennen kuin hänet erotetaan"

Työväenpuolueen kansanedustaja John Mann sanoo, että Sewelin tulisi erota ennen kuin hänet erotetaan.

Konservatiivisen pääministerin David Cameronin mukaan syytökset Seweliä vastaan ovat hyvin vakavia. Indonesian-vierailullaan skandaalia kommentoineen Cameronin mukaan herää myös kysymys siitä, onko Sewelin soveliasta toimia ylähuoneessa.

Myös muun muassa ylähuoneen puhenainen Frances D'Souza tuomitsee Sewellin käytöksen. Lordin toiminnasta järjestetään tutkinta ylähuoneessa.

Ylähuone voi erottaa jäsenensä, jos tämä rikkoo käyttäytymissäännöstöä. Säännöstössä jäseniltä edellytetään kunniallista käytöstä.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Sewel on antanut ymmärtää, ettei hän aikoisi erota ylähuoneesta.

Paroni Sewel on entinen apulaisministeri ja hän on tehnyt akateemisen uran Aberdeenin yliopistossa. Hän on naimisissa.