1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokoomuksen eduskuntaryhmä odottaa Soinin linjausta Immonen-gatessa

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoutuu irti Olli Immosen (PS) manifestista. Asian jatkokäsittelyn Satonen kuitenkin jättää Perussuomalaisten eduskuntaryhmälle, jolle se kuuluu.

politiikka
kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen (kok.)
Perttu Ruokangas / Yle Lappi

Perussuomalainen kansanedustaja Olli Immonen Oulusta on saanut Suomen tolaltaan kirjoituksella, jossa hän kutsuu taistelutovereitaan taisteluun vihollisiaan, monikulttuurisuuden kuplassa eläviä vastaan.

Unelmaksi puettu kirjoitus on englanninkielinen ja se julkaistiin Immosen avoimellaFacebook (siirryt toiseen palveluun)-sivulla vain kaksi päivää Norjan Utoyan massamurhan vuosipäivän jälkeen.

Aika moni odottaa koska Soini asiasta lausuu.

Arto Satonen

Osa tutkijoista on tulkinnut Immosen kirjoituksessa suoria yhteyksiä fasistiseen ja rasistiseen ideologiaan. Muun muassa Tampereen yliopiston vihapuheita tutkinut tutkimusjohtaja Pentti Raittila kertoo Turun Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että Immosen tekstissä on havaittavissa samaa ajattelutapaa kuin Norjan massamurhaajalla Breivikillä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoutuu irti Immosen kirjoituksesta mutta ei vaadi mitään erityisiä toimenpiteitä perussuomalaisilta tai Immoselta.

– En missään nimessä hyväksy sitä toimintaa mitä Immonen on tehnyt, mutta eduskunnassa on sellainen pelilsääntö, että jokainen ryhmä vastaa omasta toiminnastaan. Perussuomalaisten pitää tämä likapyykki pestä omissa joukoissaan, Satonen sanoo.

Puheenjohtajat vaisuina – Soini vaikenee

Satonen ei vahvista, että päähallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen kannanotot olisivat olleet vaisuja. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtionvarainministeri Alexander Stubb ja keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä kommentoivat Immosen tekstiä ainoastaan Twitterissä, jossa molemmat twiittasivat lyhyesti monikulttuurisuutta puoltavat twiittinsä viikonloppuna.

Satonen pitää kuitenkin hyvänä, että eri puolueiden puheenjohtajat ovat selvästi irtisanoutuneet Immosen teksteistä, mutta se tärkein puheenjohtaja listasta vielä puuttuu, perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini.

– Aika moni odottaa koska Soini asiasta lausuu, Satonen sanoo.

– Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho on jo kertonut, että asiaa käsitellään heidän omassa kokouksessaan, tämä on hyvä.

Satonen pitää myös erikoisena, jos Immosen kirjoitus osoittautuu perussuomalaisten linjan mukaiseksi, kuten jotkut järjestön toimijat ovat julkisuudessa tulkineet.

– Lopullisen tulkinnan tästä tehnee puolueen puheenjohtaja Timo Soini.

Satonen ei ota suoraan kantaa Immosen kansainväliseksi uutiseksi levinneen kirjoituksen vaikutuksista Suomen ulkopolitiikan hoitoon, ja esimerkiksi suhteisiin Norjan kanssa.

– Varmaan Soini ulkoministerinä pohtii asiaa myös tästä näkökulmasta.

Satosen mukaan kohulla ei ole vaikutusta hallituspolitiikkaan ja hallituspuolueiden välisiin suhteisiin, koska kyse on yksittäisen kansanedustajan toiminnasta.

– Tietysti olisi hyvä, että Soini kertoisi oman näkemyksensä tästä asiasta.

Lue seuraavaksi