Ratamon rakennuspaikka uudelleen valtuuston käsittelyyn – kuntalaisaloite kerännyt yli 2000 nimeä

Ratamo-sairaalakeskuksen rakennuspaikkaa käsitellään vielä uudelleen Kouvolan kaupunginvaltuustossa. Sairaalakeskuksen rakentamista Ruskeasuolle vastustava kuntalaisaloite on kerännyt yli 2000 allekirjoitusta.

kuntalaisaloitteet
Suunnitelmien mukaan Kouvolan Ratamo-palveluverkko näyttää tältä vuonna 2018
Suunnitelmien mukaan Kouvolan Ratamo-palveluverkko näyttää tältä vuonna 2018.Kouvolan kaupunki

Kouvolan suunnitelmissa olevan uuden Ratamo-sairaalakeskuksen rakennuspaikasta väännetään vielä. Ruskeasuota rakennuspaikkana vastustava kuntalaisaloite on kerännyt riittävästi allekirjoituksia. Tällä hetkellä nimiä on yli 2000.

Määrä riittää asian eteenpäin viemiseksi. Kuntalaisaloite on käsiteltävä valtuustossa, mikäli vähintään kaksi prosenttia äänioikeutetuista aloitteen allekirjoittaa. Kouvolassa raja oli 1760 nimeä.

Allekirjoitukset ovat kertyneet ripeästi. Nimien keruu aloitettiin juhannuksen tietämillä. Ripeästi aloite aiotaan myös saattaa käsiteltäväksi. Kuntalaisaloitteen yhtenä puuhamiehenä toiminut perussuomalaisvaltuutettu Jouni Suninen kertoo, että tavoite on saada asia kaupunginvaltuuston seuraavaan istuntoon syyskuussa. Lain mukaan kuntalaisaloite on käsiteltävä valtuustossa kuuden kuukauden kuluessa.

Niin ikään aloitteen puuhamiehenä toiminut Kari Valen (sd.) kertoo olevansa aloitteen menestykseen erittäin tyytyväinen. Valen on jopa yllättynyt, että kesälomakaudellakin nimiä kertyi ilman suurempaa panostusta.

– Sellaista määrätynlaista raivoa on. Kansalaiset pidetään pimennossa ja muutaman ihmisen poppoo päättää Kouvolan asioista, sanoo itse noin 500 nimeä kerännyt Valen.

Aloitteen on voinut allekirjoittaa Kouvolan kirjastoissa. Puuhamiehet ovat lisäksi joitain kertoja tehneet täsmäiskuja kauppojen ovensuihin. Sunisen mukaan noin 80 prosenttia kouvolalaisista, joilta nimeä on kysytty, ovat sen myös aloitteeseen alle laittaneet.

– Tämä antaa mielestäni hyvän kokonaiskuvan, Suninen sanoo.

Nimienkeruuta jatketaan elokuun loppuun.

Kuntalaisaloitteessa vaaditaan, että Ruskeasuolle kaavailtu Ratamokeskus tulisi sijoittaa rakennusteknisesti ja liikenteellisesti järkevämpään paikkaan. Aloite ei siten aja koko sairaalakeskushankkeen torppaamista, ainoastaan suunnitellun Ratamo-keskuksen rakennuspaikan vaihtamista.

Aloitteessa vaihtoehtoista paikkaa ei esitetä. Sekä Valenin että Sunisen mielestä oikea paikka sairaalakeskukselle olisi kuitenkin Sairaalanmäki.

– Jos valtuusto päättää taas samalla tavalla, että rakennetaan Ruskeasuolle, se on sitten pulinat pois, ei enää yleisönosastokirjoituksia aiheesta. Mutta katsotaan sitten rakennustöiden alkaessa kuinka käy. Meidän sydämeltä se on siinä vaiheessa pois, Valen sanoo.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat.