Lähteet: Turkki ja Yhdysvallat sopivat Isis-vapaasta vyöhykkeestä

Yhdysvallat ja Turkki haluavat ajaa Isisin Pohjois-Syyriasta, jotta turvallisuus paranisi Turkin ja Syyrian välisellä rajalla. Tiedossa ei ole, miten suunnitelma toteutettaisiin. Lentokieltoaluetta tai maajoukkojen lähettämistä alueelle ei kuitenkaan suunnitella, virkamieslähteet kertovat.

Yhdysvallat ja Turkki ovat sopineet yhteistyöstä ääri-islamilaisen Isis-järjestön ajamiseksi Pohjois-Syyriasta, kertovat yhdysvaltalaiset virkamieslähteet.

The New York Times -lehden yhdysvaltalaisten ja turkkilaisten lähteiden mukaan suunnitteilla on noin sadan kilometrin levyisen Isistä vapaan vyöhykkeen perustaminen Syyriaan Turkin rajan tuntumaan. Tavoitteena on lisätä turvallisuutta ja vakautta raja-alueella.

Tavoitteena on, että vyöhykkeellä toimisi maltillisia syyrialaisia kapinallisia. Turkkilaislähteiden mukaan se voisi myös olla turvapaikka syyrialaispakolaisille.

Myös uutistoimistot AFP ja AP kertovat nimettömänä puhuneeseen virkamieslähteeseen viitaten, että vyöhykkeestä on alustava sopu, mutta yksityiskohtia työstetään vielä.

Vyöhykkeeseen ei tiettävästi sisältyisi lentokieltoaluetta. Yhdysvallat on torjunut Turkin vaatimukset lentokieltoalueesta, jolla pyrittäisiin pysäyttämään Syyrian hallituksen ilmaiskut.

Tiedossa ei ole, miten Isistä vapaa vyöhyke perustettaisiin. Turkin pääministerin Ahmet Davutoğlun mukaan Turkki ja Yhdysvallat eivät suunnittele maajoukkojen lähettämistä alueelle, vaan haluavat maltillisten oppositioryhmien ottavan alueet Isisiltä, AP kertoo.

Kurdikapinalliset syyttävät Syyriaa asemiensa tulittamisesta

Turkki aloitti viime viikolla ilmaiskut Isisiä vastaan, kun kymmeniä ihmisiä oli kuollut Turkissa itsemurhaiskussa, josta on syytetty Isisiä. Turkki myös salli Yhdysvaltojen käyttää aluettaan Isisin vastaisiin ilmaiskuihin.

Kurditaistelijoiden mukaan Turkki on kuitenkin iskenyt myös niiden asemiin.

Suurin osa Syyrian Turkin vastaisesta rajasta on kurditaistelijoiden hallussa ja Syyrian kurdijoukot ovat olleet yksi tehokkaimmista Isisiä vastaan taistelleista maajoukoista. Yhdysvaltain johtama liittouma on tukenut kurdeja ilmaiskuin.

Turkki kuitenkin pitää Syyrian kurdien PYD-ryhmittymää Turkissa kurdien itsehallinnon puolesta 1980-luvulta asti taistelleen Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n Syyrian-haarana.

Turkki sanoo pidättäneensä viime päivinä yli tuhat ihmistä kampanjassaan kapinallisryhmiä vastaan. Joukossa on sekä Isisin että PKK:n ja äärivasemmistolaisen DHKP-C:n jäseniä. Pidätetyistä 50–60 on ulkomaalaisia, Davutoğlu sanoo.

Stoltenberg varoittaa vaarantamasta rauhanprosessia kurdien kanssa

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kiittää Turkkia osallistumisesta Isisin vastaiseen taisteluun.

Hän kuitenkin varoittaa Norjan television haastattelussa, että iskut kurdikapinallisia vastaan voivat horjuttaa vuosia kestäneitä rauhanneuvotteluja Turkin ja kurdikapinallisten välillä.

Naton suurlähettiläät kokoontuvat tiistaina Turkin pyynnöstä keskustelemaan Turkin, Isisin, ja kurdikapinallisten välisistä väkivaltaisuuksista.

Stoltenbergin mukaan Turkki ei ole pyytänyt sotilasliitolta merkittävää sotilaallista apua kampanjaansa. Hän huomauttaa, että Turkilla on vahvat omat joukot.