Savonlinnan oopperalavalle tarvitaan laatua ja määrää – Matti Hyökki laittaa kuoron tehdasasetuksiin

Savonlinnan Oopperajuhlien kuoro saa kiitosta vuodesta toiseen. Laadun eteen tehdään töitä koko talvi leireillä ja Savonlinnaan tullaan hyvissä ajoin kesäkuussa. Olavinlinnan iso näyttämö vaatii myös määrää, oopperasta riippuen 80-120 laulajaa.

kulttuuri
Savonlinnan Ooperajuhlien kuoron johtaja Matti Hyökki joukkojensa keskellä.
Savonlinnan Ooperajuhlien kuoron johtaja Matti Hyökki joukkojensa keskellä.Yle / Paavo Koponen

Ennen kuin Savonlinnan Oopperajuhlien kuoro tulee paikanpäälle, on kesän teokset jo opeteltu ulkoa. Laulajat perehtyvä teoksiin itse ja talvella kuoro pitää monia yhteisiä leirejä. Olavinlinnassa kuoron työtä johtavat kunkin teoksen ohjaaja ja kapellimestari. Siihen kuoron valmentaa oma johtaja Matti Hyökki.

– Valmennan kuoron niin sanotusti tehdasasetuksiin. Mutta kuten vaikka tehtaalla tehdyn talopaketin kanssa, niin ei niitä tehdasasetuksia monikaan sellaisenaan käytä. Tilausmittoihin kuoron laittaa kapellimestari. Ja olisipa hienoa, jos kapellimestari kävisi edes kerran harjoitusleirillä, jotta kuoro näkisi miten hän johtaa. Minä sitten pidän harjoituksia täälläkin kahdesti päivässä ja joudun matkimaan niitä teosten kapellimestareita, Matti Hyökki kertoo.

Ohjaajat puolestaan käyttävät kuoroa milloin lavasteina ja milloin kansana. Vaati erittäin paljon työtä, että näyttämöllä liikkeen keskelläkin yhteinen rytmi ja yhtäaikainen toiminta säilyvät.

Iso mutta seulottu kaarti

– Oopperajuhlien johdolla on ollut viisautta pitää kuoro sen kokoisena, kuin Olavinlinnan leveä näyttämö vaatii. Esimerkiksi Aidassa laulajia on 120 ja yleensä 80. Toisaalta kiviset seinät ovat hyvä kaikupohja ja ääni kantaa koko katsomoon, Matti Hyökki kiittelee.

Kuoron kiitetty sointi syntyy myös valikoinnista. Ammattilaulajia kuoroon tulee oopperataloista Helsingistä, Tukholmasta, Tallinnasta, Riiasta, Pietarista ja Moskovasta. Osa on ammattiin pyrkiviä esimerkiksi Sibelius Akatemian opiskelijoita. Osa on korkeatasoisia amatöörejä.

– Kaikki ovat äänenkäytön ammattilaisia. Ja kun pääsykokeet ovat aika haastavat, niin tänne pyrkii vain ääntään bodanneita ihmisiä, joilla on äänessään sellaisia ominaisuuksia, joita ei ole ihan tavallisen harrastelijalaulajan kurkussa, niin silloin tulos on yleensä aika hyvä, sanoo Matti Hyökki.

Ja sitten Matti Hyökki laittaa kuoron sellaiseen kuntoon, että sitä kiittelevät niin vierailevat kapellimestarit, musiikkikriitikot kuin yleisökin.