Hyppää sisältöön

Hallituskumppanit Immos-kohusta: Nyt on hyvä pitää jäitä hatussa

Kokoomusmeppi Henna Virkkunen kehotti maanantaina keskustaa ja kokoomusta pohtimaan, voisivatko ne olla samassa hallituksessa puolueen kanssa, joka olisi avoimen rasistinen, fasistinenkin. Keskustasta ja kokoomuksesta kerrotaan, että ne odottavat perussuomalaisten käsittelyä Olli Immosta koskevassa asiassa.

Matti Vanhanen toppuuttelee Virkkusen kommenttia hallitusyhteistyöstä. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Perussuomalaisten hallituskumppanit keskusta ja kokoomus odottavat, että perussuomalaiset käsittelee puolueensa kansanedustajan Olli Immosen Facebook-kirjoituksista nousseen kohun omassa eduskuntaryhmässään, keskustasta ja kokoomuksesta kerrotaan Ylelle.

Aiemmin maanantaina kokoomuksen europarlamentaarikko ja entinen ministeri Henna Virkkunen kehotti keskustaa ja kokoomusta jo pohtimaan, voivatko ne olla samassa hallituksessa "avoimen rasistisen, jopa fasistisen, puolueen" kanssa.

Virkkunen kirjoitti iltapäivällä Facebookissa, että hallitusyhteistyöstä tulisi vaikeaa, jos perussuomalaisten puolueen linjaan sopisi "kanssataistelijoiden" kannustaminen taisteluun monikulttuurisuutta vastaan.

Virkkunen viittasi Immosen viime viikonloppuna julkaisemaan kirjoitukseen. Siinä tämä unelmoi vahvasta ja yhtenäisestä kansakunnasta, joka voittaa "painajaisen, jota kutsutaan monikulttuurisuudeksi".

Nyt ei pidä kiirehtiä asioiden edelle.

Matti Vanhanen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen toppuuttelevat Virkkusen kommenttia hallitusyhteistyöstä.

– Nyt on hyvä muissa hallituspuolueissa pitää myös vähän jäitä hatussa, Vanhanen sanoo ja jatkaa:

– Kyse on yksittäisen edustajan kannanotosta, johon perussuomalaiset on puolueena selvästikin vastannut, että he eivät yhdy hänen [Immosen] linjaansa ja että asia käsitellään eduskuntaryhmässä. Minusta ainakin keskustan eduskuntaryhmä odottaa tätä, nyt ei pidä kiirehtiä asioiden edelle.

Vanhasen mielestä Virkkusen kannanotto ennakoi sitä, että koko perussuomalaisten puolue asettuisi Immosen linjalle.

– En usko, että näin tulee käymään.

– On selvää, että jos tuo Virkkusen otaksuma siitä, että meillä olisi hallituksessa tällainen puolue, avoimen fasistinen, on selvää, ettei keskusta oman perinteensä perusteella sellaista yhteistyötä harjoita, Vanhanen toteaa.

Vanhanen: Tämä on poliittinen asia

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini sanoi tänään maanantaina Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että Immonen on unohtanut ryhmäsolidaarisuuden. Hän ounasteli, että "se Immonen harjataan siellä [ryhmäkokouksessa] ihan huolella".

Soini ei kertonut, odottavatko Immosta potkut.

– Ryhmä päättää siitä sitten, Soini sanoi Ilta-Sanomille.

Vanhanen toteaa uskovansa, että Soini tulee aikanaan tätä perusteellisemminkin ulos, kunhan puolue on käsitellyt asiaa.

– Tämä on poliittinen asia. Tällainen poliittinen yhtä puoluetta koskeva asia käsitellään ensisijaisesti siellä puolueen sisällä, ja hallituskumppaneilla pitää olla malttia odottaa tämän yhden hallituskumppanin sisäinen käsittely ensin, Vanhanen sanoo.

"Jokainen puolue itse pitää rivinsä suorina"

Kokoomuksen Arto Satonen on Vanhasen kanssa samoilla linjoilla.

– Näen niin, että perussuomalaiset itse selvittävät tämän asian ja kertovat sitten, mikä heidän puolueensa näkemys näistä asioista on, Satonen toteaa.

Perussuomalaiset itse selvittävät tämän ja kertovat, mikä heidän näkemyksensä näistä asioista on.

Arto Satonen

– On normaali käytäntö hallituspuolueissa, että jokainen puolue itse pitää omat rivinsä suorina.

Niin Satonen kuin Vanhanen kritisoivat Immosen kirjoitusta.

Satosen mukaan kokoomus ei "missään nimessä" hyväksy Immosen tekstiä. Vanhanen puolestaan sanoo monikulttuurisuuden olevan osa sitä suomalaisuutta, jota "me kaikki puolustamme".

– Itse asian suhteen haluaisin Immosen ja hänen laillaan ajattelevien suuntaan muistuttaa siitä, että sananvapauden rinnalla aivan sama perustuslaki turvaa myös monikulttuurisuuden.

– Perustuslaissa selkeästi annetaan oikeus siihen, että myös muilla ryhmillä pitää olla oikeus Suomessa kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan, Vanhanen sanoo.