Asiantuntija Ylelle: Ruotsista löytynyt hylky vaikuttaa pelastussukellusveneeltä

Ruotsin aluevesiltä löytynyt sukellusveneen hylky näyttää kuvissa vaalealta ja kömpelörakenteiselta, kuvailee Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun lehtori Tomas Ries. Ries on nähnyt hylystä otetut kuvat. Hänen mukaansa hylky voisi olla pelastussukellusvene.

Ulkomaat
Tomas Ries.
Tomas Ries.Svt

Ruotsin itärannikolta löydetty uponnut sukellusvene on ehdottomasti ulkomaalainen, sanoo Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun strategian ja turvallisuuspolitiikan lehtori Tomas Ries.

– Se ei voi olla ruotsalainen sukellusvene, ei ainakaan nykyaikainen. Sen on siis oltava ulkomaalainen sukellusvene, joka on Ruotsin aluevesillä. On selvää, että se on vakava asia, Ries sanoo Ylelle.

Riesin mukaan hylky on vaalea, mikä ei ole ominaista sukellusveneille.

– Hylky vaikuttaa jotenkin kömpelöltä, eikä niin viimeistellyltä. Siksi voisin epäillä, että se voisi olla pelastussukellusvene – mutta korostan, että en ole sukellusveneasiantuntija, Ries sanoo.

Riesin mukaan on teoriassa mahdollista, että löytö liittyisi viime lokakuussa Ruotsin vesillä tehtyihin sukellusvene-etsintöihin.

– Tämä on puhdasta spekulaatiota, mutta on mahdollista, että joku on lähettänyt pelastussukellusveneen auttamaan kiinni jumittunutta sukellusvenettä, Ries sanoo.

Ries ei lähde arvailemaan, mistä maasta tai miltä ajalta sukellusvene voisi olla peräisin.

– Se ei näytä niin vanhalta, että se olisi toisesta maailmansodasta mutta toisaalta se ei näytä täysin uudeltakaan, Ries sanoo.