Yhdysvaltain ihmiskaupparaportti julkaistiin: "Ihmiskauppa on rikos, joka on lopetettava"

Yhdysvaltain ulkoministeriö on julkaissut vuosittaisen raporttinsa valtioiden toimista ihmiskauppaa vastaan. Malesia ja Kuuba nousivat pohjimmaisesta kategoriasta pykälän ylöspäin, mutta esimerkiksi Thaimaa jäi edelleen alimpaan kategoriaan. Useat kansalaisjärjestöt ovat kuitenkin arvostelleet raportin päätöksiä.

Ulkomaat

Yhdysvaltojen ulkoministeriö julkaisi maanantaina vuosittaisen raporttinsa, jossa se käsittelee eri valtioiden toimia ihmiskauppaa ja esimerkiksi pakkotyötä vastaan.

– Ihmissalakuljetus on loukkaus ihmisten ihmisarvoa ja hyökkäys vapautta kohtaan, ulkoministeri John Kerry sanoi raportin esipuheessa.

– Se ei ole ongelma, jonka kanssa on opittava elämään, vaan rikos, joka on lopetettava.

Tämänvuotisessa raportissa muutamien maiden asema on herättänyt kiinnostusta. Malesia ja Kuuba nousivat ulkoministeriön listalla pois alimmasta kategoriasta, mutta esimerkiksi Thaimaa jäi sinne edelleen toiseksi perättäiseksi vuodeksi.

Thaimaa ja Malesia putosivat alimpaan kategoriaan viime vuonna erityisesti niiden kalastusteollisuudessa laajasti esiintyvän työvoiman hyväksikäytön vuoksi. Tänä vuonna raportti syyttää Thaimaan viranomaisia korruptiosta ja osallisuudesta ihmiskauppaan.

– Jotkut viranomaiset ovat osallisina ihmisten salakuljetukseen liittyvissä rikoksissa ja korruptio uhkaa edelleen laajasti niiden vastaisia toimia, raportissa todettiin.

– Joissain tapauksissa siirtolaisia salakuljettavat rikolliset maksavat viranomaisille rajan molemmin puolin kuljettaessaan siirtolaisia Thaimaan ja sen naapurimaiden välillä. Osa näistä siirtolaisista joutuu myöhemmin ihmiskaupan uhreiksi, raportti totesi.

Vain muutama päivä ennen raportin julkaisua Thaimaa asetti syytteeseen kymmeniä ihmisiä ihmissalakuljetukseen liittyvistä teoista. Maan viranomaiset iskivät laajasti ihmissalakuljettajia vastaan touko- ja kesäkuussa ja isku pakotti salakuljettajat hylkäämään viidakkoleirinsä ja käytännössä pysäytti siirtolaisten kulun maan kautta. Toiminta tuli kuitenkin liian myöhään vaikuttaakseen raporttiin, joka tarkastelee maiden toimintaa viime vuoden maaliskuusta tämän vuoden maaliskuuhun.

Malesian nostoa keskimmäiseen kategoriaan arvosteltu

Malesia nousi keskimmäiseen kategoriaan ulkoministeriön kiiteltyä sen huomattavia pyrkimyksiä taistella ihmissalakuljetusta vastaan.

Kriitikoiden mukaan Malesian nouseminen alimmasta kategoriasta liittyy kuitenkin todennäköisesti sen sekä muiden useiden Tyynenmeren alueen maiden ja Yhdysvaltojen meneillään oleviin kauppaneuvotteluihin.

Joidenkin järjestöjen mukaan päätös nostaa Malesia alimmasta kategoriasta on epäreilu. Esimerkiksi suomalainen yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch pitää Thaimaan säilymistä alimmassa luokassa oikeana päätöksenä, mutta Malesian nousua se pitää huolestuttavana ja uskoo sen vähentävän maan viranomaisten pyrkimyksiä taistella ihmiskauppaa vastaan.

Kuuba nousi keskimmäiseen kategoriaan suhteiden lämmetessä

Kuuba puolestaan nousi myös pois alimmasta kategoriasta keskimmäiselle tasolle. Maa on ollut vuosia raportin alimmassa luokassa, kun sitä on syytetty pakkotyöstä sen hallituksen ulkomailla järjestämillä työkomennuksilla. Kuuban hallitus on kiistänyt väitteet.

Ulkoministeriön mukaan Kuuba on toisena peräkkäisenä vuotena raportoinut pyrkimyksistä estää ihmiskaupan uhrien joutumisen prostituoiduiksi, mutta ministeriö kritisoi sitä pakkotyön lopettamiseen tähtäävien toimien puutteesta.

Kuuba ja Yhdysvallat ovat tämän vuoden aikana lämmitelleet välejään useilla eri tavoilla maiden julkistettua viime joulukuussa suunnitelman alkaa palauttamaan maiden välisiä suhteita. Viime viikolla maat virallistivat diplomaattisuhteensa puolen vuosisadan tauon jälkeen.

Uhreina jopa 20 miljoonaa ihmistä

Vuosittain julkaistavassa raportissa jaetaan 188 valtiota kolmeen kategoriaan sen mukaan, miten niiden hallitukset suoriutuvat pyrkimyksissään estää ihmissalakuljetusta ja siihen liittyviä ilmiöitä. Maita arvostellaan juuri niiden toimien mukaan, eikä sen perusteella, kuinka vakava ongelma ihmissalakuljetus niiden alueella on.

Joidenkin arvioiden mukaan maailmanlaajuisesti pakkotyön, ihmissalakuljetuksen, ihmiskaupan ja vastaavien rikosten uhreina on jopa 20 miljoonaa ihmistä. Heitä on esimerkiksi kaivos- ja rakennusteollisuudessa, seksityöläisinä ja kotiapulaisina.

Presidentti Barack Obamalla on nyt 90 päivää aikaa päättää mahdollisista pakotteista alimman kategorian maita vastaan. Ne voisivat olla esimerkiksi erilaisten avustusprojektien lakkauttamisia tai Yhdysvaltojen tuen vetämistä pois kyseisille maille Maailmanpankin tai Kansainvälisen valuuttarahaston kautta myönnettäviltä lainoilta.

Usein pakotteita ei kuitenkaan aseteta perustuen Yhdysvaltojen kansallisiin turvallisuusnäkökulmiin. Näin tapahtui esimerkiksi viime vuonna Malesian ja Thaimaan kohdalla.

Alimmassa kategoriassa on nyt yhteensä 23 maata, esimerkiksi Venäjä, Iran, Libya, Venezuela, Jemen, Pohjois-Korea ja Syyria. Kiina on toisena vuonna peräkkäin keskimmäisessä kategoriassa.

Suurin osa teollisuusmaista, kuten useat Euroopan maat ja Australia ovat ylimmässä kategoriassa, samoin kuin esimerkiksi Taiwan, Israel ja Armenia.

Ylimmässä kategoriassa on myös Suomi.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, Yle Uutiset