Kanerva Ruotsin hylkylöydöstä: Häkellyttävä uutinen

Ruotsin aluevesiltä on löytynyt uponnut ulkomainen sukellusvene, ruotsalaislehti Expressen uutisoi maanantaina. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva sanoo Ylelle, ettei Itämeren turvallisuustilanne ole entisensä.

Ulkomaat
Ilkka Kanerva.
Ilkka KanervaYle

Häkellyttävä uutinen – tämä on puolustusvaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.) ensireaktio, kun hän kuulee ruotsalaisen Expressenin (siirryt toiseen palveluun) maanantaisesta uutisesta Yleltä.

Expressen uutisoi aiemmin tänään, että Ruotsin itärannikon keskivaiheilta olisi löydetty uponnut sukellusvene. Hylyn löytänyt Ocean X Team ei paljastanut sukellusveneen tarkkaa löytöpaikkaa, mutta sen mukaan vene olisi uponnut vajaan kolmen kilometrin päähän rannasta.

Ocean X Teamin mukaan hylyn kyljessä olisi nähty kyrillisiä kirjaimia, Expressen kirjoitti uutisessaan. Ruotsin puolustusvoimat vahvisti Expressenille, että se tutkii asiaa, mutta ei kommentoinut asiaa tämän enempää.

Kanerva toteaa Ylelle, että löytö on vakava, jos se osoittautuu oikeaksi.

– Se johtaa luonnollisesti, jos se todentuu johonkin selvästi identifioitavaan maahan, luonnollisesti erittäin velvoittavaan asian julkaisemiseen siitä, miten tämä voi olla mahdollista, hän sanoo.

Ruotsin puolustusvoimien mukaan kyseessä ei olisi ruotsalainen sukellusvene.

Kanerva: Turvallisuustilanne otettava vakavasti

Kanerva sanoo tuoreeltaan, että turvallisuuspoliittisen tilanteen jännityksen lisääntyminen johtaa tämänkaltaisiin asetelmiin – jos Expressenin maanantai-iltaiset tiedot pitävät paikkansa.

Itämeren turvallisuustilanne ei ole entisensä, Kanerva katsoo.

– Kyllä tämä signaali on valitettava todiste kaikesta tästä. Riskit kasvavat. Erehdysten, virhearvioiden ja väärinkäsitysten mahdollisuudet lisääntyvät kaiken aikaa ilmassa, merellä, merenpinnan alapuolella.

– Tämä kaikki antaa perusteita ottaa turvallisuustilanne vakavasti. – – Syy, [jonka takia] tähän on tultu, juontaa juurensa merkittävästi tietysti Ukrainan tilanteeseen. Sen heijastukset tuntuvat tänä päivänä eri muodoissaan tässä Itämeren alueella, hän sanoo Ylelle.

Kanerva katsoo Ruotsin tapauksen olevan "luonnollisesti asia, joka tietenkin on meidänkin murheemme".

Kanerva arvioi tilannetta Ylelle Expressenin ensimmäisen uutisen perusteella. Tuolloin esimerkiksi turvallisuuskonsultti Joakim von Braun ja Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun lehtori Tomas Ries olivat Expressenin mukaan yhtä mieltä siitä, ettei hylky välttämättä ole ollut merenpohjassa kovinkaan kauaa.

Myöhemmin ruotsalaislehti siteerasi eläkkeellä olevaa everstiluutnantti Per Anderssonia (siirryt toiseen palveluun), joka oli aktiiviaikanaan analysoinut sukellusveneitä. Hänen mukaansa hylky vaikuttaakin ensimmäisen maailmansodan aikana uponneelta venäläiseltä sukellusveneeltä.

Suomen puolustusvoimista ja puolustusministeriöstä kerrottiin maanantai-iltana Ylelle, ettei Ruotsin hylkylöytöä kommentoida.