Asiantuntija Expressenille: Sukellusveneen hylky on todennäköisesti vuodelta 1916

Myös Dagens Nyheterin nimettömät sotilaslähteet pitävät maanantaina julkistettua löytöä vanhana venäläissukellusveneenä. Yksi hylyn löytäjistä sanoi Expressenille, että sukellusveneen ikää on mahdotonta arvioida, mutta se näyttää modernilta.

Ulkomaat
Kuvakaappaus Expressenin uutisesta Ruotsin aluevesiltä löytyneestä sukellusveneestä.
Kuvakaappaus Expressenin uutisesta Ruotsin aluevesiltä löytyneestä sukellusveneestä.

Eläkkeellä olevan sotilasasiantuntijan mukaan Ruotsin aluevesiltä löytynyt hylky vaikuttaa ensimmäisen maailmansodan aikana uponneelta venäläiseltä sukellusveneeltä, kertoo ruotsalaislehti Expressen (siirryt toiseen palveluun).

– Olen hyvin vakuuttunut siitä, että se on Catfish. Sen yksityiskohdat täsmäävät hyvin sukellusveneeseen, aktiiviaikanaan sukellusveneitä analysoinut everstiluutnantti Per Andersson sanoo Expressenille.

Venäläinen sukellusvene Som, englanniksi Catfish (kissakala) upposi Itämereen vuonna 1916. Anderssonin mukaan nyt löydetyn hylyn koko ja muoto muistuttavat 1900-luvun alussa valmistettuja venäläisiä sukellusveneitä.

Sukellusryhmä Ocean X Team kertoi maanantaina löytäneensä Ruotsin aluevesiltä noin 20 metriä pitkän ja kolme metriä leveän sukellusveneen hylyn.

Dennis Åsberg, yksi hylyn löytäjistä, sanoi asiasta ensimmäisenä uutisoineelle Expressenille, että kyseessä on epäilemättä sukellusvene. Åsbergin mukaan hylyn ikää on mahdotonta arvioida, mutta se näyttää varsin modernilta. Lisäksi hylky vaikutti löytäjien mukaan käytännössä vahingoittumattomalta.

Aiemmin Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun lehtori Tomas Ries sanoi Ylelle, ettei hylky näytä täysin uudelta muttei toisaalta niin vanhaltakaan, että se olisi toisen maailmansodan aikainen.

DN: Hylyn arvioitu sijainti tiedossa jo viime vuonna

Sanomalehti Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun) (DN) nimettömät lähteet uskovat Anderssonin tavoin, että kyseessä on suurella todennäköisyydellä vuonna 1916 uponnut sukellusvene. Lehti kertoo haastatelleensa useita henkilöitä, jotka ovat analysoineet sukellusveneitä Ruotsin puolustusvoimille.

Löytäjien mukaan hylyn rungossa oli kyrillistä kirjoitusta. Yksi lähde Ruotsin puolustusvoimista arvioi DN:lle, että olisi outoa, että modernin venäläissukellusveneen kyljessä olisi venäjänkielistä tekstiä.

– Minun on vaikea nähdä, että venäläiset olisivat jättäneet niin selviä merkkejä kuin kirjaimia sukellusveneeseen, jonka he ovat menettäneet nykyaikana, lähde sanoi.

DN kirjoittaa myös, että tietoja Som-sukellusveneen hylyn arvioidusta sijainnista julkaistiin jo heinäkuussa 2014 eräällä sukellusvenefoorumilla, jonka osanottajiin kuului yksi Ocean X Teamin jäsenistä.

Hylky näyttää puhtaalta kasvustosta

Hylystä julkaistujen kuvien perusteella se on varsin puhdas vedenalaisesta kasvustosta ja sedimenttikerrostumista, toisin kuin vanhat löydöt tyypillisesti.

Vedenalaisia mittauslaitteita valmistavan MMT-yrityksen perustaja Ola Oskarsson sanoo Expressenille (siirryt toiseen palveluun), että hänen mielestään sen perusteella ei kuitenkaan voi päätellä hylyn ikää.

– Sen, että sukellusveneen päällä ei ole paljoa sedimenttejä, ei tarvitse tarkoittaa mitään. Koska muut löydöt, joita olemme tehneet yli 40 metrin syvyydessä, eivät ole olleet sedimenttien peitossa, hän sanoi.

Oskarsson on Expressenin mukaan ollut mukana tekemässä useita vedenalaisia löytöjä, joiden joukossa on ensimmäisen maailmansodan aikainen sukellusvene.

Ruotsin puolustusvoimien lehdistösihteeri Jesper Tengroth kertoi DN:lle, että puolustusvoimat on saanut Ocean X Teamilta videon hylyn löytöpaikalta. Seuraavaksi video analysoidaan, mutta Tengroth ei halunnut kertoa tarkemmin, miten se tapahtuu.