1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Torikulttuuri laskussa – "Niitä ei ole rakennettu viihtymiseen"

Yksi esimerkikki julkisesta rakentamisesta ovat torit, mutta niiden elinvoimaisuus on vähenemässä. Torikulttuurin jatkon kannalta tulisi tarkentaa, mikä on torin rooli kaupunkikuvassa.

Kuva: Miia Roivainen / Yle

Toreja löytyy kutakuinkin jokaisesta kylästä ainakin yksi. Yhteistä niille kaupunkikulttuuriaktivisti ja markkinointisuunnittelija Arto Sivosen mukaan on se, että torikulttuuri on ollut jo pidempään pääsääntöisesti laskusuunnassa.

– Helppoa olisi sanoa, että Suomessa sataa aina ja keli on kehno. Ei se kuitenkaan ihan niin yksinkertaista ole. Torit ovat käytännössä samanlaisia niin Helsingissä kuin Kajaanissakin, eli pohjaltaan parkkipaikkoja. Niitä ei ole rakennettu viihtymiseen.

Toreja pitäisi brändätä, eli roolittaa vahvemmin. Roolien selkiyttämisen kautta elinvoimakin kasvaisi. Olennaisinta on kuitenkin, löytyykö torilta sitä asiaa tai palvelua, mitä sieltä tullaan hakemaan.

– Yksi esiin nouseva asia on ruoka. Kauppahallikulttuuri on ollut rapistumassa ympäri Suomea, mutta siinä olisi selkeä vastaus esimerkiksi sateiden tai talven haasteisiin. Esimerkiksi kainuulaisten tuottajien olisi helppo tuoda tuotteitaan tarjolle torille sijoittuvaan kauppahalliin, silloin niitä ei tarvitsisi lähteä hakemaan marketista tai huoltamolta, Sivonen toteaa.

Torit ovat käytännössä samanlaisia niin Helsingissä kuin Kajaanissakin, eli pohjaltaan parkkipaikkoja.

Arto Sivonen

Vaikka Sivosella on mummola Paltamossa ja tuttavia Kainuussa, ei pääkaupungin asukki suostu tarkempia ohjeita antamaan kuinka Kajaanin toria tulisi kehittää, yhtä lukuun ottamatta. Hän muistuttaa, että jos asukkaista haluaa pitää kiinni, tulee heidän antaa vaikuttaa heitä koskeviin päätöksiin.

– Kajaanin asukkaat tietävät parhaiten. Jos toria alkaisi kehittää, silloin kannattaisi ajatus joukkoistaa. Kajaanilaisille kerrottaisiin raamit, eli mitä voi ja mitä ei voi tehdä, sitten pyydettäisiin ideoita ja lopuksi parhaat ideat otettaisiin oikeasti toteutettaviksi.