Ruotsidemokraattien puheenjohtaja poseerasi nationalistiyhtyeen kanssa

Jimmie Åkesson on julistanut nollatoleranssia suhtautumisessa rasismiin, mutta kutsui kesäjuhliensa esiintyjäksi valkoisten ylivaltaa ajavaan liikkeeseen yhdistetyn Ultima Thule -rockyhtyeen.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson syyskuussa 2014. Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP / Lehtikuva

Maahanmuuttovastaisen ruotsidemokraatit-puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson on herättänyt närkästystä poseeraamalla yhteiskuvassa kiistellyn Ultima Thule -yhtyeen kanssa. Nationalistista musiikkia soittava ruotsalainen rock-yhtye on aiemmin yhdistetty valkoisten ylivaltaa ajavaan aatteeseen. Yhtyeellä on myös ollut yhteyksiä rasistiseen Pidä Ruotsi ruotsalaisena -puolueeseen.

Ruotsin valtiopäivien kolmanneksi suurinta puoluetta johtava Jimmie Åkesson on julistanut nollatoleranssia suhteessa rasismiin ja erottanut useita puolueensa jäseniä rasistisen toiminnan vuoksi. Tästä huolimatta hän kutsui järjestämiinsä kesäjuhliin kohutun nationalistiyhtyeen ja sonnustautui samanlaiseen Give 'em hell -tekstillä varustettuun paitaan kuin Ultima Thulen jäsenet.

"Give 'em hell" viittaa sairauslomalle uupumuksen vuoksi viime syksynä jääneen Åkessonin puolueelleen budjettiäänestystä varten antamaan ohjeeseen.

Myös useiden muiden kesäjuhliin osallistuneiden ruotsidemokraattien kansanedustajien kerrotaan poseeranneen yhtyeen kanssa. Ruotsidemokraattien lehdistöpäällikön Henrik Vingen mukaan yhtye on tehnyt pesäeron nationalistisen liikkeen äärilaitaan, eikä hän sen vuoksi näe ongelmaa Ultima Thulen kutsumisessa kesäjuhliin.

Aiemmin tänä kesänä dekkarikirjailija Liza Marklund joutui Ruotsissa arvostelumyrskyyn soitettuaan Ultima Thulen kappaleen radio-ohjelmassa.