Tutkija: Immosen sanavalinnat onnettomia mutta eivät lainvastaisia

Kansanedustajan Facebook-kirjoittelu on johtanut valtavaan some-kohuun sekä mielenosoitukseen.

Kotimaa
Immosen FB sivu ja Perussuomalaisten maahantulo politiikka.
Yle

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen kirjoitti viime lauantain vastaisena yönä Facebook-seinälleen päivityksen, jossa hän unelmoi vahvasta ja urhoollisesta kansakunnasta, joka voittaa monikulttuurisuudeksi kutsutun painajaisen. Kirjoituksen jälkeen kohina sosiaalisessa mediassa oli taattu.

Tutkija Markku Jokisipilän ensi tuntuma on, että asia suhteessa kohuun on pienenlainen.

- Tyypillinen kesäjuttu, kun muuta ei hirveästi tapahdu, niin joku asia sitten nousee, Jokisipilä sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, että Immosen mielipiteet ovat epämiellyttäviä ja retoriikkavalinnat kuten sodankäyntiin liittyvät termit onnettomia. Immonen kutsui samanmielisiä kanssataistelijoiksi. Voitto on meidän, Immonen päätti yöllisen kirjoituksensa.

Immosen kirjoituksesta on tehty jo muutamia tutkintapyyntöjä keskusrikospoliisille, joka selvittää, ylittyykö asiassa tutkintakynnys. Eduskuntaryhmästä erottamistakin on jo väläytetty. Tutkija Jokisipilä toppuuttelee kohua.

- Nyt maalaisjärkisesti ajattelisin, että ei siinä mitään lainvastaista ole. Immonen on sananvapautensa puitteissa liikkunut. On kyse epämiellyttävästä mielipiteestä, joka herättää pahaa verta monella suunnalla, mutta ei siinä minun mielestäni mikään lain kynnys ole ylittynyt.

Mielenosoitukseen liittynyt jo tuhansia

Facebookissa alettiin organisoida tiistaiksi mielenosoitusta monikulttuurisuuden puolesta ja tähän Facebook-ryhmään oli tiistaina iltapäivällä liittynyt jo yli 20 000 ihmistä. Viestintäkouluttaja Katleena Kortesuo ei ole yllättynyt nopeasta toiminnasta.

- Kyllä monet some-kohut leviävät ihan muutamissa tunneissa, ellei niitä saada ajoissa taitettua ja tietenkin yksi taittamisen tapa olisi ollut se, että Immonen olisi pahoitellut puheitaan, pyytänyt anteeksi ja lieventänyt niitä, mutta hän ei tietenkään halunnut käyttää tätä korttia. Tämä on ilman muuta tarkoituksellinen provokaatio.

Kortesuon mukaan maaperä kohulle oli otollinen, koska uhattuna oleva tasa-arvoinen avioliittolaki on jo saanut monet monikulttuurisuutta arvostavat ihmiset varpailleen.

- Ja nyt tuli Immosen ulostulo, joka oli äärimmäisen kärkevä ja se oli ikään kuin suolaa avoimeen haavaan. On selvä juttu, että aiheutui tällainen vastareaktio.

Kortesuo muistuttaa, että niin sanottuja ääripään poliitikkoja seuraa aina silmä tarkkana joukko vastustajia, jotka odottavat, milloin toinen osapuoli möläyttää, koska möläytys saadaan nopeasti nostettua otsikoihin. Kortesuo uskoo, että Immonen katsoo kohusta olevan hyötyä, koska sillä saa näkyvyyttä Suomen Sisulle ja myös hänelle itselleen kansanedustajana. Immonen on Suomen Sisun puheenjohtaja.

- Mutta perussuomalaisille puolueena tästä ei ole hyötyä, koska tällaiset ulostulot tulevat repimään heillä sisäisesti rivejä, koska nythän perussuomalaiset on hallituksessa ja Soinia odotetaan esiin, että mikä on puolueen puheenjohtajan linjaus tässä asiassa. Onko Soini samaa mieltä kuin Immonen, allekirjoittako hän tällaiset puheet?

Muistutus äänestäjille?

Tutkija Jokisipilän mukaan Immosen motiivi kirjoitukselle on saattanut olla muistutus omille äänestäjilleen, että hän ei ole unohtanut maahanmuuttokriittisyyttä.

Lännen medialle puhunut Immonen pitää kirjoituksesta noussutta kohua poliittisena ajojahtina. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puolestaan viimein maanantaina kommentoi Ilta-Sanomille Immosen Facebook-kirjoitusta. Soinin mielestä Immonen on unohtanut ryhmäsolidaarisuuden.

Tutkija Jokisipilä arvioi, että Immosen ykkösmotiivi kirjoitukselle on ollut viesti omalle äänestäjäkunnalleen.

- Nyt jos ajattelee, miten tämä pari kuukautta on tässä menty, kun perussuomalaiset on ollut hallituspuolue, niin eihän tämä maahanmuuttokriittisyys tai monikulttuurisuuskriitiikki todellakaan ole ollut missään keskiössä perussuomalaisten hallituspolitiikassa.

Jokisipilä uskoo, että Immonen on halunnut kertoa kannattajilleen, ettei hän ainakaan ole unohtanut omaa agendaansa.

- Kun ruvetaan puhumaan taistelemisesta ja vihollisista, niin ne aina pistävät miettimään, mutta kun tässä oli tehty kytkentää Breivikiin, niin en mitenkään jaksa uskoa, että meillä olisi Suomen kansanedustuslaitoksessa niin tyhmiä ihmisiä, että he lähtisivät tuollaisten asioiden kanssa leikkimään eli kytkemään omaa agendaansa norjalaisen joukkomurhaajan tekemisiin, Jokisipilä sanoo.

Hän ennakoi, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ja Immonen käyvät keskustelun, jota voidaan julkisuuden takia kutsua puhutteluksi.

-Ihmettelisin, jos sen raskaampiin toimenpiteisiin lähdettäisiin.

Metaforat kannattaa unohtaa

Some-kohut tapaavat levitä tavanomaista nopeammin epävakaina aikoina. Viestintäkouluttaja Kortesuon mukaan some-viha kiehuu aina vain aikansa ja laimenee nopeasti, tavallisesti noin viikossa. Kortesuon mielestä ainakaan kielikuviin poliitikon ei kuitenkaan kannata vedota.

- Poliitikon ei ikinä pidä käyttää sarkasmia tai parodiaa. Jos nyt Immonen vetoaa siihen, että tämä oli vaan metafora, niin se on erittäin vaarallinen vitsi. Poliitikon pitää seistä sanojensa takana ja ikinä ei kannata tehdä humalassa statuspäivityksiä. En ota kantaa, oliko Immonen humalassa, mutta tämä on yleinen neuvo. Yleensä sitä katuu, mitä tekee humalassa.

Kortesuon mielestä Immosen pitäisi nyt jutella Soinin kanssa ja heidän pitäisi yhdessä sopia strategia etenemiseen.

- Nyt tässä painaa henkilökohtainen mielipiteeni. Minusta tässä pitäisi pyytää anteeksi, koska väkivallan uhka on aina ihan käsittämätön ongelma. Voi olla, että Immonen tulee vetoamaan siihen, että tämä oli metaforinen puhe. Hän ei pyydä anteeksi kantaansa mutta vetoaa siihen, ettei hän nyt oikeaa taistelua tarkoittanut eikä hän oikeasti yhteiskuntarauhaa halua murskata.