Hyppää sisältöön

Polttoainetehtaan oljenkorsi ohenee: "Kyllä tässä kohta alkaa hätä tulla"

Myllykosken bioetanolitehdashankkeen aika on kulumassa umpeen. Viljelijöiden into oljen myyntiin ei ole lähtenyt lentoon. Rahoittajat eivät odottane syksyä pitemmälle.

Myllykoskelle suunniteltu bioetanolilaitos käyttäisi raaka-aineena olkea. Kuva: Juha Korhonen / Yle

Myllykoskelle kaavaillun bioetanolitehtaan kohtalon hetket lähestyvät. Hanketta ajava Suomen Bioetanoli (SBE) on saanut selvästi tavoiteltua vähemmän olkien toimitussopimuksia viljelijöiden kanssa.

– Olennaista ei ole niinkään sopimusten määrä, vaan peltoala, sanoo hankkeessa SBE:n puolelta mukana oleva neuvonantaja Janne Harjunpää.

Tarvittavasta noin 100 000 hehtaarin oljen peltoalasta on tällä hetkellä kasassa murto-osa.

Yhtiö on törmännyt mittaviin haasteisiin oljen saannin varmistamisessa. Viljelijöille on järjestetty heinäkuussakin keskusteluiltoja, joissa on jaettu tietoa.

Hankkeen mahdolliset investoijat ovat vaatineet varmuutta raaka-aineen toimituksesta. Rahoittajien kanssa yksi takaraja on elokuun lopussa. Myöskään valtion tekemä tukipäätös ei ole voimassa ikuisesti.

– Kyllä tässä kohta alkaa hätä tulla, tiivistää Suomen Bioetanolin toimitusjohtaja Aate Laukkanen.

Laukkasen mukaan viljelijöille oljesta tarjottua hintaa ei ole varaa nostaa.

– Täytyy tehdä entistä kovemmin töitä, vastaa Laukkanen, kun häneltä kysyy yhtiön vaihtoehtoja ratkaista tilanne.

Yksi vaihtoehto Laukkasen mukaan on käydä sopimusviljelijät läpi ja jos heidän viljelijärekistereistään löytyisi uusia viljelijöitä, joita voisi lähestyä.

Laukkasen mielestä sopimuksen tehneiden viljelijöiden kanssa voisi pohtia suosituskirjeiden lähettämistä muille viljelijöille.

Yhtiö on tutkinut myös muiden polttoaineiden kuten ruokohelven tai heinän käyttöä.