1. yle.fi
  2. Uutiset

Halla-aho somesta: "On helppo tehdä ylilyönti myös toiseen suuntaan"

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ei usko, että kansanedustaja Olli Immosen Facebook-viestikohu nousee esille puolueen puoluekokouksessa yksittäisenä asiana. Yleistä keskustelua puolueen some-linjauksista hän ei kuitenkaan panisi pahakseen.

media
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho.
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho.Yle

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.) kertoo lukeneensa kansanedustaja Olli Immosen (ps.) viikonloppuisestafacebook-viestistälehdistöstä. Halla-ahon mukaan viestissä ei ole eväitä siitä nousseeseen valtakunnalliseen kohuun.

– Ei siinä ollut sisällöllisesti mitään uutta. Ei voi tulla kenellekään yllätyksenä, että Olli Immonen tai perussuomalaiset laajemminkin suhtautuu kielteisesti monikulttuurisuuteen ja humanitaariseen maahanmuuttoon, Jussi Halla-aho toteaa.

Viestinkritiikkiä saanutretoriikkakaan ei Halla-ahoa säikäytä.

– Julkisuudessa on puhuttu, että sävy olisi ollut aggressiivinen ja sotaisa, kun puhuttiin taistelusta. On sanottava, että sanat taistelu tai kamppailu kuuluvat vakiintuneeseen poliittiseen retoriikkaan. Ei sellaista poliitikkoa löydy, joka ei olisi ilmoittanut joskus taistelevansa "asian x" puolesta tai "y:tä" vastaan, Halla-aho sanoo.

Eduskuntaryhmän asia

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajaSampo Terhon mukaaneduskuntaryhmä käsittelee asiaa kokoontuessaan jälleen kesälomienjälkeen. Jussi Halla-aho toteaa Olli Immosen eduskuntaryhmäjäsenyyden olevan ryhmän asia.

– Ei se ainakaan voi olla median tai kilpailevien puolueiden asia, kuka kuuluu Perussuomalaisten eduskuntaryhmään. Eduskuntaryhmää johtaa Sampo Terho ja se tekee päätökset siitä, kuka siihen kuuluu.

Puolueesta erottamiseen Halla-aho ei usko.

– Puolueesta erottamista pitäisin aika kummallisena tekona, Halla-aho toteaa.

"Somessa fiksusti tai vähemmän fiksusti"

Perussuomalaiset kokoontuu puoluekokoukseensa 8.–9. elokuuta. Jussi Halla-aho ei usko Immosen viestin yksittäisenä asiana nousevan kokouksen asialistalle.

– Yleisellä tasolla voitaisiin puoluetoimiston johdolla käydä keskustelua siitä, millaisia linjauksia kannattaa somessa ottaa, Halla-aho miettii.

Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaisten kasvu varsinkin nuorempien äänestäjien parissa on liittynyt vahvasti puolueen läsnäoloon sosiaalisessa mediassa.

– Ei sekään ole kauhean hyvä tie, jos otetaan punaiseksi langaksi somessa se, että ei saa ärsyttää ketään ja pitää olla varpaillaan ja hissunkissun, ettei kukaan hermostuisi, Jussi Halla-aho toteaa.

Sosiaalisen median käytössä vastuu on jokaisella itsellään, europarlamentaarikko muistuttaa. Ihminen itse tekee ratkaisun sometoiminnastaan – vaikka keskellä yötä?

– Siellä voi käyttäytyä fiksusti tai vähemmän fiksusti. En tarkoittanut sitä, että mikä tahansa toiminta somessa palvelisi meidän agendaamme, mutta on helppo tehdä ylilyönti myös toiseen suuntaan; ruveta samanlaiseksi kuin useimmat muut puolueet tällä hetkellä ovat. Että julkaistaan tyhjänpäiväistä kukkua siellä, ettei kenelläkään olisi pahaa sanottavaa, Halla-aho sanoo.

– Jokainen toimii omalla tavallaan. Se esimerkiksi on hyvä ohje, jonka puolueen työmies Putkonen esitti muutama vuosi sitten, että korkki on hyvä laittaa kiinni, kun sosiaaliseen mediaan menee. Siitä voi kukin aloittaa. Se on jo puoli voittoa, näin voidaan sanoa.

Lue seuraavaksi