Ehtisitkö reagoida? Metsäkauriskolari sekunneista kiinni – video

Kojelautakamera tallensi täpärän liikennetilanteen Valkeakoskella maanantaiaamuna. Yle Hämeen saama video näyttää, miten nopeasti metsäkauris sujahtaa tien yli auton edestä.

Kotimaa
Metsäkauris juoksee tien yli, kojelautakameran kuvaa
Videomateriaali yksityishenkilöltä, editointi Timo Leponiemi / Yle

Metsäkauris säntää 130-tien yli täyttä laukkaa. Tilanne tulee eteen nopeasti ja on ohi vilauksessa. Metsäkauriilla on etäisyyttä lähestyvään autoon vain noin pari-kolmekymmentä metriä. Paikka on Valkeakosken pohjoispuolella, lähellä Tikinmaankadun risteystä. Nopeusrajoitus on 80 kilometriä tunnissa.

Kojelautakameran videomateriaalin antoi Ylen käyttöön yksityishenkilö, joka ei halua nimeään julkisuuteen. Kuljettaja ei ehdi tehdä tilanteessa mitään, ei väistää eikä jarruttaa. Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska ei ole yllättynyt.

– Näköhavainnosta sen aivoissa käsittelyyn ja toimintaan eli jarrutuksen aloittamiseen kuluu käytännössä kaksi sekuntia. Sinä aikana auto etenee lähes 50 metriä 80 kilometrin tuntinopeudella. Nopeimmillaan voi reaktio tulla sekunnissakin, esimerkiksi jarrutuskokeessa, jota osaa odottaa.

Eläin toimii vaistojensa ohjaamana

Metsäkauris törmää tielle täyttää laukkaa suoralla tiellä. Tämä ei Petri Niskan mukaan ole se ihan tavallisin tapaus.

– Eläin on eläin, se toimii vaistojensa varassa. Eläin hakee tienylitykseen mielellään suojaisen paikan, missä tuntee mahdollisimman vähän pelkoa. Kaarre on usein eläimelle sopiva, vaikka tietysti ihmiselle paha huonon näkyvyyden takia.

– Suoralla tiellä eläin voi tulla yli esimerkiksi paetessaan henkensä edestä. Harvemmin eläin ryntää yli täyttä vauhtia, ellei takana ole jokin uhka. Pikemminkin se lähestyy tietä varovasti, tutkien ja kuunnellen. Se pyrkii varmistamaan, ettei tilanne ole vaarallinen.

Väistämisessäkin on riskinsä

Vuonna 2013 Suomessa sattui yhteensä 5 852 hirvieläinonnettomuutta. Törmäys metsäkauriiseen aiheuttaa yleensä lähinnä peltivaurioita. Pitäisikö siis metsäkaurista väistää vai ei?

– Väistössä voi tulla ajoneuvon hallinnan menetys, minkä vuoksi auto voi suistua tieltä tai päin vastaantulijaa. Kauriskolareissa ei pidä pyrkiä tekemään liian äkkinäisiä tai liian voimakkaita väistöliikkeitä, jotka voivat johtaa vakavampiin onnettomuuksiin, Niska sanoo.

Video osoittaa, miten paljon suorallakin tiellä ehtii tapahtua hetkessä. Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska muistuttaakin kuljettajan tarkkaamattomuuden vaaroista.

– Liian moni tekee auton ratissa muutakin kuin keskittyy ajamiseen. Esimerkiksi matkapuhelimen käyttö ajon aikana on yleistä.

Matkapuhelinta ajon aikana käyttävällä kuljettajalla on nelinkertainen riski joutua liikenneonnettomuuteen. Liikenneturvan selvityksessä (siirryt toiseen palveluun) vuodelta 2014 selvisi kuitenkin, että neljä viidestä kuljettajasta vastaa ajon aikana puheluihin ja tekstiviestejä ja someviestejä lukee kolmannes vastaajista. Neljännes kuljettajista myös näpyttelee viestejä itse ajaessaan.