Noussut vesi hävitti luodon kaikki pesät – kolea kesä lintujen kiusana jo toisena vuonna peräkkäin

Koleiden säiden takia muun muassa tervapääskyjä ja harmaasieppoja on nähty vähän Suomessa tänä kesänä. Rannikolla vesi nousi jo vapun jälkeen, joka hävitti pesiä.

Kotimaa
Kylmät ilmat ovat haitanneet muun muassa tervapääskyjen pesintää tänä vuonna
Kylmät ilmat ovat haitanneet muun muassa tervapääskyjen pesintää tänä vuonna.Olli Törönen / Yle

Kuluvasta kesästä on tulossa kylmin Suomessa 59 vuoteen. Lämpötila on noussut koko maassa yli 20 asteen vain 37 päivänä.

Kylmyys ja kosteus näkyy myös lintumaailmassa nyt jo toisena peräkkäisenä.

– Lumeton talvi ja tuulisen kylmä kevät tarkoittavat, että hyönteisiä ei ole riittänyt linnuille ravinnoksi. Tilanne on vaikea, sanoo kotkalainen luontoasiantuntija Urpo Koponen.

Koponen on aktiivinen lintujen rengastaja ja linnunpönttöjen rakentaja. Hän kävi alkuviikosta tarkastamassa pönttöjä Kotkan Suulisniemessä. Kuolleita poikasia löytyi muun muassa tervapääskyn pesistä.

Koposella on pitkä lista lintulajeista, joille tämä kesä on ollut vaikea.

– Leppälintuja, räystäspääskyjä, tervapääskyjä, harmaasieppoja ja kivitaskuja on ollut hyvin vähän tänä vuonna, luettelee Koponen.

Vesi korkealla

Vesi on ollut rannikolla korkealla, joka on puolestaan haitannut vesilintujen pesintää. Koponen kertoo läheisestä luodosta, jossa pesi runsaasti tiiroja, naurulokkeja sekä sotkia. Noin 30 senttiä noussut vesi riitti hävittämään kaikki luodon pesät, harmittelee Koponen. Yleensä vesi alkaa nousta vasta juhannuksen jälkeen, mutta se nousi jo vappuna.

Paljon tunteita herättävän merimetson kanta näyttää tasaantuvan, kannat vähenevät nyt viidettä vuotta peräkkäin. Kannan huippu on saavutettu myös valkoposkihanhen osalta. Vaikka kylmyys on verottanut pesintää, ovat muutamat lajit menestyneet hyvin tänä vuonna.

– Harmaa- ja merilokeilla ei ole ollut mitään ongelmia. Samoin kottarainen pärjää kylmemmässäkin. Tuulihaukka syö myyriä, mutta on onnistunut korvaamaan sen esimerkiksi rastaanpoikasilla, kertoo Urpo Koponen.