Kierrätyksen alkeet eivät mene jakeluun – vaarallisia aineita viedään roskien keräyspisteille

Pohjois-Karjalassa tapellaan jatkuvasti roskaamista vastaan. Vaikka jätehuollosta vastaavat toitottavat vuodesta toiseen ohjeita, ne eivät mene jakeluun. Esimerkiksi vaarallisia jätteitä viedään toistuvasti sekajätteelle tarkoitettuihin keräyspisteisiin.

Kotimaa
Ylitornion keskustan ekopiste
Perämeren jätehuolto

Jätehuoltoyhtiö Puhas käy loputtomalta tuntuvaa taistelua. Haja-asutusseudulla olevat sekajäteastiat pursuavat sinne kuulumattomia roskia.

Aluekeräyspisteisiin jätteitä saavat tuoda asiakkaat, kuten esimerkiksi mökkiläiset, jotka ovat maksaneet jäteastian käytöstä. Keräyspisteet kuitenkin houkuttelevat luvattomia roskantuojia ja astiat täyttyvät esimerkiksi rakennusjätteistä.

Keräyspisteisiin tuodaan myös vaarallista jätettä. Esimerkiksi Joensuun Heinävaaran aluekeräyspiste on yksi ongelmakohteista.

Viimeksi heinäkuun puolivälissä Heinävaaran keräyspisteellä sattui vakava läheltä piti -tilanne. Aluekeräysastia oli tyhjennetty roska-autoon. Kun jätteitä puristettiin autossa, niiden seassa olevat öljykanisterit hajosivat.

30–60 litraa jäteöljyä levisi ympäri roska-autoa ja levisi jo kerättyihin jätteisiin. Öljyn valuminen maahan saatiin estettyä, mutta tapahtuma aiheutti merkittävän ympäristöriskin.

Kierrätyspisteet murheenkryynejä

Aluekeräyspisteiden lisäksi Puhaksella tuskaillaan ekopisteiden eli kierrätyspisteidenkanssa.

Puhaksen jätteenkuljetusauto tahriintui öljyyn.
Puhas

– Se on toinen murheenkryyni. Niille tuodaan sähkölaitteita, kodinkoneita ja sohvia, jäteneuvoja Tommi Kukkonen harmittelee.

Puhakselta arvioidaan, että kyse ei ole tietämättömyydestä vaan ihmiset eivät välitä asiasta.

– Heinävaaran ja Viinijärven keskustan ekopisteet ovat aivan kauheita, käyttöpäällikkö Tapani Karhu huokaisee.

Sen lisäksi, että ekopisteille jätetään huonekaluja, säiliöiden sisälle tungetaan sinne kuulumattomia jätteitä.

Kulut menevät asiakkaiden maksettavaksi

Roskaamista on yritetty saada kuriin lukitsemalla aluekeräyspisteitä, ja luovuttamalla avain vain maksaville asiakkaille. Ekopisteillä on kokeiltu kameravalvontaa.

Ylimääräisten jätteiden kuljetus, hävitys ja pisteiden valvonta aiheuttavat lisätyötä ja vievät euroja.

– Vuositasolla puhutaan kymmenistä tuhansista euroista, Karhu arvioi.

Vanha ilmiö

Ilmiö ei ole uusi. ELY-keskus joutui poistamaan roska-astiat teiden varsilta, koska niihin tuotiin esimerkiksi omakotitalojen jätteitä. Puhakselta kerrotaan, että sama meno jatkuu vuodesta toiseen.

– Ei tunnu toisilla menevän jakeluun. Toivo olisi, että tämä alkaisi riittää.