Venäjän talouden alamäki loiveni

Kansalaisten käytettävissä olevat tulot ovat kolmisen prosenttia pienemmät kuin vuosi sitten.

Kuva: Juri Kochetkov / EPA

Venäjän talousministeriö on julkistanut talouslukuja, jotka hieman kirkastavat lähiajan näkymiä.

Venäjän bruttokansantuote oli kesäkuussa 4,2 prosentin laskuvauhdissa, kun vielä toukokuussa näytti siltä, että vuotuinen kutistuma on 4,8 prosenttia.

Ministeriön mukaan bkt:n laskun hidastuminen johtuu lähinnä teollisuuden, kaasuntuotannon ja -jakelun sekä palvelujen pienoisesta virkistymisestä, mikä tarkoittaa sitä, että tuotanto ei näillä aloilla ole niin rajussa alamäessä kuin aiemmin.

Vuoden ensipuoliskolla bruttokansantuote hupeni 3,4 prosenttia viime vuoden alusta.

Tammi–kesäkuussa venäläisten käytettävissä olevat tulot laskivat 3,1 prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna, kertoo ministeriö.

Kesäkuussa tämä rahamäärä oli 3,5 prosenttia pienempi kuin viime vuonna alkukesällä. Tilanne on kuitenkin toukokuista parempi: toukokuussa venäläisillä oli nimittäin rahaa käytössään 6,5 prosenttia vuodentakaista vähemmän.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Venäjän vuositason inflaatio hidastui viime kuussa 15,3 prosenttiin käytyään maaliskuussa liki 17 prosentissa, ylempänä kuin kertaakaan 13 vuoteen.

Ruplan arvo on jälleen heikentynyt, ja dollari on kivunnut yli 60 ruplan ensi kerran sitten maaliskuun 20. päivän.

Toukokuun alun jälkeen ruplan arvo on heikentynyt liki 15 prosenttia. Samaan aikaan elintärkeän vientituotteen eli Brent-öljyn hinnasta on kadonnut viidennes, kirjoittaa uutistoimisto Bloomberg.