Kuusamon häirikkökarhulla ei ollut raivotautia

Kuusamossa viime viikolla kaadettu häirikkökarhu ei sairastanut raivotautia. Elintarviketurvallisuusviraston tekemässä rabies-tutkimuksessa eläimestä ei löytynyt merkkejä taudista.

luonto
Kuusamossa riehuneen pienehkön uroskarhun karhun hampaat olivat huonossa kunnossa.
Kuusamossa riehuneen pienehkön uroskarhun hampaat olivat huonossa kunnossa.Mikko Nevala

Nuori uroskarhu aiheutti vaaratilanteen kolmilapsiselle perheelle ja rikkoi paikkoja kuusamolaismökin pihapiirissä viikko sitten maanantaina.

Karhu ei paennut varoituslaukauksiakaan ja se jouduttiin lopulta tappamaan.

Karhu toimitettiin ensin tarkempiin tutkimuksiin Eviran Oulun yksikköön, jossa otettu rabies-näyte raivotaudin varalta tutkittiin Helsingissä. Näytteestä ei kuitenkaan löytynyt merkkejä raivotaudista.

Erikoisinta karhussa oli sen voimakkaasti kuluneet hampaat, jotka herättivät epäilyn häkkieläimestä. Erikoistutkija Minna Nylundin mukaan huonot hampaat viittaavat metallin puremiseen, mutta missä ja mitä metallia karhu olisi purrut sitä ei tiedetä.

Noin 70-kiloinen uroskarhu riehui maanantaina 20.7. Kuusamossa mökin pihapiirissä, jossa oli myös kolmilapsinen perhe. Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta muun muassa auton konepelleille noussut karhu ehti rikkoa paikkoja ennen kuin se ammuttiin.