Jani Paasonen avaa latua Suomen MM-rallissa – "Kyllä siinä saa oikeasti mennä"

Suomen MM-rallissa nolla-autoa käskee takavuosina kisan kärkikahinoissakin nähty Jani Paasonen.

urheilu
Jani Paasonen
Jani Paasonen ajaa torstaina käynnistyvässä Suomen MM-rallissa nolla-autoa.Pekka Havukainen / Yle

Vuonna 2001 Suomen MM-rallin yllättäjän viittaa puettiin Jani Paasosen harteille. Mäntyharjun mies oli tuolloin kiinni podium paikassa, ennen kuin kisa päättyi kahteen kaatoon. Kyseinen palaa edelleen Paasosen mieleen yhtenä parhaista kisamuistoista Suomen MM-rallista.

– Vuonna 2001 oli hieno kilpailu, vaikkakin jäi kesken. Kolmantena olin parhaimmillaan rallissa ja siellä oli vain muuan Grönholm ja Rovanperä edellä ja Mäkiset ja Kankkuset ja Sainzit takana. Se olisi pitänyt maaliin päästä, niin olisi voinut tulla lisää hyviä tuloksia.

Kolmantena olin parhaimmillaan rallissa. Siellä oli vain muuan Grönholm ja Rovanperä edellä ja Mäkiset ja Kankkuset ja Sainzit takana

Jani Paasonen

– Vuonna 1998 ajettiin kilpaa Teemu Selänteen kanssa, silloin oli ihan hauskaa ja vuonna 2000 voitettiin N-ryhmä, listaa Paasonen parhaita muistojaan Suomen MM-rallista.

Nykyään yrittäjänä Mäntyharjussa toimiva Paasonen ajoi viimeisen rallinsa vuonna 2009. MM-sarjassa Paasonen nähtiin kilpailijana viimeksi kymmenen kymmenen vuotta sitten.

– Laji muuttui sellaiseksi, että rahaa olisi pitänyt tuoda mukanaan.

– Viimeisenä vuonna ajettiin Skodalla ja Skoda lopetti silloin kilpailutoiminnan. Silloin tehdastallien määrä väheni isolla kädellä, eikä siellä enää riittänyt paikkoja kaikille, pohtii Paasonen.

Kolmatta kertaa nolla-auton ratissa

Torstaina alkavassa Suomen MM-rallissa Paasonen on jälleen mukana, nyt jo kolmatta kertaa peräkkäin nolla-auton kuljettajana.

– Me ollaan niin kuin kilpailun johdon silmäpari siellä, eli raportoidaan VHF-puhelimilla kilpailun johdolle miten ek-järjestelyt ja turvallisuus ennen kaikkea on.

– Periaatteessa meillä on valtuudet vaikka keskeyttää kilpailu, jos on vakava tarve. Ainakin käydään nopea keskustelu kilpailun johdon kanssa, kertoo Paasonen.

Vaikka Paasonen, kartturinsa Aulis Ahosen kanssa, auraakin latua siviiliautolla, on kisaviikko nolla-autoa kuljettavalle kaksikollekin täysiverinen kisaviikko.

Kyllä siinä saa oikeasti mennä

Jani Paasonen

– Ihan yhtälailla kuin kilpailijoillekin. Ajetaan reitti läpi, vaikka ei me siitä mitään nuotteja tehdä. Jotain muistiinpanoja kuitenkin, kertoo Paasonen.

Paasosen kuljettama yhden nollan auto tulee viimeisenä autona reitiltä ennen kilpailijoita. Pitkillä pikataipaleilla nolla-autoa joutuu kuljettamaan ihan tosissaan.

– Joku Ouninpohja on 33 kilometriä pitkä, ja eroa ensimmäiseen kilpailijaan noin kahdeksan minuuttia, niin kyllä siinä saa oikeasti mennä.

– Autot on kuitenkin siviiliautoja, siviilirenkailla, siviili iskunvaimennuksella, eli ei voida missään nimessä hyppyyttää sellaisissa paikoissa missä ralliautot hyppää.

Esimerkiksi rengasrikon sattuessa Paasonen joutuu etsimään ensimmäisen paikan mihin auton voi turvallisesti parkkeerata ja odottamaan kilpailijaletkan ohimenoa.

"Eikös ne kaikki ole sen 50-vuotiskilpailun ajanut"

Paasosen ensimmäisestä Suomen MM-rallista tulee tänä vuonna kuluneeksi 20-vuotta, edellisestä 10-vuotta ja tänä vuonna mies täyttää pyöreitä vuosia. Mies ei kiellä etteikö vähän polttelisi vielä ajaa kilpaa Keski-Suomen sorateillä.

Tottahan sitä olisi vielä mukava joskus ajaa, mutta ihan harrastusmielessä

Jani Paasonen

– Eikös ne kaikki ole sen 50-vuotiskilpailun ajanut. Tottahan sitä olisi vielä mukava joskus ajaa, mutta ihan harrastusmielessä, naurahtaa Paasonen.

Tänä vuonna WRC-autolla kisassa mukana ovat ainostaan Jari-Matti Latvala ja Juho Hänninen. Takavuosien kaltaisia sinivalkeita juhlia ei siis ole odotettavissa.

– Varmaan Jari-Mattiin pitää panokset laittaa, jos haluaa, että suomalainen voittaa. Juholla ei varmasti ole helppoa yksityistallin autolla. Se on kova suoritus jos kolmen joukkoon pystyy ajamaan.

Paasonen luottaa kuitenkin WRC2 luokan suomalaisjuhliin, vaikka Jari Ketomaa joutuukin jättämään kisan väliin.

– Ihmettelen jos joku tulee kovempaa kuin Esapekka (Lappi), ennustaa Paasonen.