Libyan syrjäytetyn diktaattorin Muammar Gaddafin pojalle kuolemantuomio

Libyalainen oikeusistuin antoi tuomion Saif al-Islamin lisäksi myös Libyan entiselle pääministerille ja tiedustelupäällikölle.

Ulkomaat
Saif al-Islam valokuvattuna Tripolissa vuonna 2013.
Saif al-Islam valokuvattuna Tripolissa vuonna 2013.Imed Lamloum / AFP / Lehtikuva

Libyalainen oikeusistuin on tuominnut diktaattori Muammar Gaddafin pojan Saif al-Islam Gaddafin kuolemaan vuoden 2011 kansannousun aikana tehdyistä rikoksista.

Samalla tripolilainen tuomioistuin antoi kuolemantuomiot myös Libyan entiselle pääministerille al-Baghdadi Ali al-Mahmudille, entiselle tiedustelupäällikölle Abdullah al-Senussille ja kuudelle muulle ihmiselle. Saif al-Islam Gaddafi ei ollut oikeussalissa kuulemassa tuomiota, sillä hän on Tripolin hallintoa vastustavien kapinallisten vankina Zintanissa. Kapinalliset eivät halua luovuttaa vankiaan.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on turhaan vaatinut Libyaa luovuttamaan Saif al-Islam Gaddafin. ICC:n mukaan Libya ei kykene takaamaan oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.

Libyaa rautaisella otteella hallinnut Muammar Gaddafi syrjäytettiin ja teloitettiin kansannousussa vuonna 2011. Saif al-Islam Gaddafi vangittiin marraskuussa 2011 kesken pakomatkan Saharan aavikkoalueella.

Lähteet: Reuters, AFP, AP