1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Minkälainen marjastaja olet? – "Värisokea on oma lajinsa poimijoiden joukossa"

Kun lähdet marjametsään, kuljetko hurjalla vauhdilla mättäältä mättäälle vai napsitko taskuun edellämenijältä jäävät marjat? Minkälainen on värisokea marjastaja?

Kuva: Yle

Marjastusperinteestä kirjan kirjoittanut suomussalmelainen Jalo Heikkinen tyypittelee marjastajat omien kokemusten pohjalta näppärästi viiteen luokkaan. Näistä kaikki eivät juurikaan marjoja saa, joten ulkomaiset marjanpoimijat sopivat hyviin suomalaisiin metsiin.

– Kunhan eivät tule liian lähelle minun tonttiani. On hyvä, että poimijoita koulutetaan ja opastetaan, jotta kaikki sujuisi sovussa.

Heikkisen Marjamiehen muistelmia julkaistiin vuonna 1996.

– Luontoihmisenä minulle tuli tarve kirjoittaa marjastamiskokemuksista. Metsästyksestä ja kalastuksesta oli kirjoja vaikka kuinka, mutta marjastuksesta ei. Olen saanut kirjaan mukaan myös tietoiskuja marjojen terveysvaikutuksista.

Kirjassa kerrotaan marjapaikoista, saalismääristä sekä ennen kaikkea kokemuksista.

– Niitä oli kertynyt koko elämäntaipaleen ajalta. Marjassa käyn edelleen kotitarpeiksi, eli sangosta purkkiin ja pakkaseen, tuumailee nyt 73-vuotias eläkeläinen.

Tunnistatko itsesi listasta?

Heikkinen jakaa marjastajat viiteen luokkaan. Melko varmasti jokainenpystyy itsensä joukkoon sijoittamaan.

Onneksi osa marjastajien prototyypeistä saa jopa poimittua marjoja.

Jalo Heikkinen

**1.**Kiireinen poimija on sellainen, jolla on valtava hoppu ehtiä joka mättäälle. Kiire on vain sitä luokkaa, että marjoja ei ehdi edes poimia.

**2.**Ahmija on se, joka haluaa kaikki marjat omaan sankoonsa. Ahmija ei siinä tehtävässään keinoja kaihda.

**3.**Jäljessäkulkija ei juurikaan omia marjapaikkoja hae. Hän kulkee muiden perässä ja poimii sen, mikä muilta jää.

4. Kateellinen poimija ei toisille marjapaikkojaan paljasta, jotta kukaan muu ei hänen marjojaan poimi. Toki toisen poimijan muualtakin keräämä marjasaaliis saa tämän poimijan kateelliseksi.

5. Värisokea on oma lajinsa poimijoiden joukossa. Koska värejä ei toisistaan erota, hän poimii surutta sangon täyteen raakojakin marjoja.

Kirjailija on kuullut huhua marjojen kypsymisestä, joten hän lähtee tarkastamaan tilannetta sankonsa kanssa. Hän ehtii kuitenkin vielä tehdä yhteenvedon tilanteesta.

– Onneksi osa marjastajien prototyypeistä saa jopa poimittua marjoja.