Hyppää sisältöön

Rullaa, pussita ja hajasijoita – viisitoista vinkkiä pakkaajalle

Onnistunut matka alkaa pakkaamisesta. Kokenut reissaaja tietää, että laukusta ei saa tulla taakka, vaan sen pitää kulkea kätevästi menossa mukana. Mitä matkalaukkuun kannattaa pakata ja miten?

Kuva: Eetu Pietarinen / Yle

Pakkaaminenkin on taitolaji. Keräsimme kokeneilta matkaajilta käytännöllisiä vinkkejä, joiden avulla matkalaukku täyttyy kätevästi ja pitkä lentomatka taittuu mukavasti.

**1. **Ota mukaan vain vaatteita, joissa viihdyt. Epämukavat jäävät käyttämättä matkallakin.

**2. **Kääri mekot ja paidat rullalle, niin ne eivät rypisty.

**3. **Pakkaa nesteet ja rasvat muovipussiin, niin ne eivät sotke laukkua ja vaatteita, jos vuotavat tai rikkoontuvat matkalla.

**4. **Hanki pieniä pussukoita, joihin pakkaat pikkutavaraa teemoittain, esimerkiksi kaikki johdot, kaikki hiustarvikkeet, kaikki uima-asut. Ne löytyvät helpommin, eikä tarvitse myllätä koko laukkua yhtä tavaraa etsiessä.

**5. **Viikkaa kaikki vaatteet, laita ne isoksi kasaksi ja istu kasan päälle. Nosta tiivistetyt kasat kassiin ja täytä välit pikkutavaroilla, esimerkiksi alusvaatteilla tai edellä mainituilla pussukoilla.

**6. **Jos haluat puvun housut sileinä perille, aseta silitettyjen housujen yläosa matkalaukun pohjalle siten, että lahkeet jäävät laukun ulkopuolelle. Pakkaa muut vaatteet housujen päälle. Kun matkalaukku on täynnä, pyöräytä lahkeet muiden vaatteiden päälle.

**7. **Työnnä kenkien sisään sukkia ja alusvaatteita.

**8. **Ota pyyhkeeksi vauvan harsoliina, se ei vie tilaa laukussa ja käytön jälkeen kuivuu nopeasti. Myös iso, ohut huivi on matkalla kätevä. Toimii tarvittaessa mekkona, pyyhkeenä, aurinkosuojana ja peittonakin.

**9. **Älä pakkaa laukkua liian painavaksi, ettei siitä tule taakka. Muista myös, että lentoyhtiöiden painorajoitukset vaihtelevat. Jos lennät useammalla koneella, on parempi pakata jo heti aluksi pienimmän rajoituksen mukaisesti. Lisäkilot ovat kalliita.

**10. **Jos matkustat porukassa, hajasijoittakaa matkatavaroita toistenne laukkuihin. On epätodennäköistä, että kaikkien laukut tai rinkat katoaisivat. Sopikaa myös, mitä kukin ottaa mukaan. Kaikkien ei tarvitse kantaa esimerkiksi shampoopulloja mukanaan.

**11. **Pakkaa tärkeimmät tarvikkeet käsimatkatavaroihin, niin pärjäät muutaman päivän, vaikka ruumassa matkaava laukku katoaisikin.

**12. **Pakkaa kaikki elektroniikkalaitteet samaan käsimatkatavaraan, niin selviät turvatarkastuksesta nopeammin.

**13. **Laita suurimmat kengät jalkaan lennolle ja paksuin huppari päälle, niin ne eivät vie tilaa ja kerrytä painoa laukussa. Hupparia voi lennolla käyttää tyynynä.

**14. **Ota villasukat mukaan. Ne ovat pitkällä lennolla mukavammat kuin kengät. Usein lentokoneessa on myös viileää.

**15. **Pakkaa mukaan retkimuonaa yllättäviä aikataulumuutoksia ja odotteluja varten. Alhainen verensokeri on huono matkakaveri.