Mantsinen kärsii Venäjän tilanteesta – tasapaino Euroopasta

Liperiläinen satamanostureita valmistava Mantsinen on kärsinyt Venäjän huonosta taloustilanteesta. Itänaapurin kysynnän vähenemistä on paikannut kuitenkin muun muassa Länsi-Euroopan ja Pohjoismaiden kysyntä. Yritys odottaa kasvua Amerikoista.

talous
Valmistumassa oleva kurottaja.
Anu Rummukainen / Yle

Pohjoiskarjalaisella Mantsinen Groupilla menee kohtuullisesti, Venäjän-kaupan hiipumisesta huolimatta.

Esimerkiksi satamanostureita ja materiaalinkäsittelykoneita valmistavan Mantsisen toimitusjohtaja Martti Toivanen myöntää, että yhtiön Venäjän-kaupassa ei päästä enää huippuvuosien tasolle.

– Venäjän talous ei ole siinä kunnossa kuin aikaisemmin ja heijastuuhan se meidän tilauskantaan, kertoo Toivanen.

Venäjä oli pitkään Mantsisen suurin vientimaa. Toivanen korostaa, että tilauksia tulee edelleen heille itänaapurista. Myöskin Mantsisen venäläinen tytäryhtiö toimii normaalisti.

– Venäjä ei sieltä kuitenkaan minnekään häviä, tuumii Toivanen.

Venäjä ei sieltä kuitenkaan minnekään häviä.

Martti Toivanen

Tasapainoa Pohjoismaista ja Länsi-Euroopasta

Mantsisen toimitusjohtaja Martti Toivanen kertoo, että Suomen piristynyt metsäteollisuus sekä kysyntä Länsi-Euroopassa ja Pohjoismaissa on pitänyt perheyrityksen tilanteen suhteellisen hyvänä.

Lisäksi yritys on viime aikoina laajentanut muun muassa Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan.

Toivanen kertoo, että erityisesti Amerikoiden kannalta tulevaisuus näyttää hyvältä. Hän kertoo, että molempiin, Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan on vahvistettu jakelua ja erityisesti Pohjois-Amerikkaan on tilauksia tälle vuodelle.

– Ne ovat selkeitä kasvualueita meillä, pohtii Martti Toivanen.