Luonnonvaraisia eläimiä tuodaan Turun eläinhoitolaan yhä vähemmän

Turun kaupungin eläinhoitolaan tuotujen luonnonvaraisten eläinten määrä on 20 vuodessa puolittunut. Nykyään eläinhoitolassa pystytään arvioimaan eläimen avuntarvetta valokuvan avulla. Älykännyköiden myötä valokuvien lähettäminen eläimistä on helppoa.

luonto
Pötkylä lepää eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopran käsissä
Oravavauva Pötkylä lepää eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopran käsissä.Sannimari Lehtilä / Yle

Luonnonvaraisten eläinten tuominen Turun kaupungin eläinhoitolaan on vähentynyt älykännyköiden myötä.

– Ihmiset pystyvät nykyään helposti soittamaan meille ja lähettämään kuvan löytämästään eläimestä, kertoo eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopra Turun kaupungin eläinhoitolasta.

Vielä 20 vuotta sitten eläinhoitolaan päätyi 500–800 luonnovaraista eläintä vuosittain. Nykyään vuodesta riippuen eläinhoitolaan tuodaan 200–500 luonnonvaraista eläintä.

– Tänä vuonna on tähän mennessä tuotu noin 250 luonnonvaraista eläintä. Kesä on kiireisin aika, koska eläimillä on poikasaika ja poikaset ovat sellaisissa paikoissa, että ihmiset ne helposti huomaavat, kertoo Leyser-Kopra.

Tällä hetkellä Turun eläinhoitolassa on noin 50 luonnonvaraista eläintä. Yleensä luonnonvaraiset eläimet, joita eläinhoitolaan tuodaan, ovat erilaisia kaupunkiluonnon eläimiä. Hoitolassa asustaa niin oravia, lokinpoikasia kuin siilinpoikasiakin. Hoitolassa majailee tällä hetkellä yli 20 siilinpoikasta.

Tarkista aina, tarvitseeko eläin apua

Kun kohtaat luonnossa yksinäisen eläimen poikasen, jota haluaisit auttaa, tarkista aina ensin tarvitseeko eläin apua.

– Aina kannattaa ensin soittaa ja varmistaa sen eläimen avuntarve. Nykyään on hirveän hyvä, kun ihmisillä on älypuhelimia, joilla pystyy ottamaan kuvan ja lähettämään sen eläinhoitolaan. Me pystymme täällä sitten kuvasta jo aika paljon päättelemään, että onko kyseessä avuntarpeessa oleva poikanen vai poikanen, jonka kuuluu olla juuri siinä, mihin emo on sen jättänyt, sanoo eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopra.

Kuvan perusteella voidaan arvioida esimerkiksi se, minkä ikäisestä poikasesta on kyse.

– Jos eläin on kehitysasteeltaan sellainen, että emo on sen jo vieroittanut, niin silloin se ei ihmisen apua tarvitse. Tällainen tilanne on oravanpoikasilla yleinen, kuvailee Leyser-Kopra.

Toinen eläin, josta tulee oravan ohella eläinhoitolaan paljon soittoja, on rusakonpoikanen.

– Usein tulee soittoja hylätyistä kääpiökanin poikasista, jotka onkin sitten helposti tunnistettavissa rusakonpoikasiksi, kertoo Leyser-Kopra.

Luonnonvaraiset eläimet palautetaan eläinhoitolasta luontoon, kun ne ovat riittävän hyvässä kunnossa.