1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lapsimorsiamen isä: "Isät ovat onnellisia, että pääsevät eroon tytöstä"

Nepalissa alaikäisten avioliitot ovat yleisiä, ja tytöt ovat naimapuuhissa pelkkää kauppatavaraa.

Rinku on lapsimorsian. Kuva: Yle / Tiina Madisson

Häiden pitäisi olla jokaisen elämän kaunein juhla. Nepalissa todellisuus on kuitenkin toinen.

Amrita itkee lohduttomasti äitinsä sylissä. Häiden jälkeen hän joutuu jättämään lapsuudenkotinsa. Amrita on vasta 13-vuotias.

Amritan isä, toisin kuin hänen tyttärensä, on iloinen.

Amrita on myös lapsimorsian. Kuva: Yle / Tiina Madisson

– Isät ovat onnellisia, että pääsevät eroon tytöstä. Sulhasen perhe on taas onnellinen, että he saavat rahaa. Näin se menee, kuvailee Kashi Sal Teli.

Tytön vanhemmat maksavat myötäjäiset, joiden hinta vaihtelee 1400 eurosta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Lopullinen summa määräytyy tytön iän ja pojan aseman mukaan. Amrita on perheensä neljäs tytär. Tuore aviomies on maanviljelijä, jolla ei ole koulutusta. Sen vuoksi sulhanen maksoi Amritan perheelle "vain" 1600 euroa.

– Tämä oli parasta, mitä rahalla saa. Minulla ei ollut antaa enemmän. Jouduin myymään maata, että sain tytön myytyä. Minun velvollisuudet ovat loppuneet, ja tyttö kuuluu nyt pojalle, Amritan isä kertoo.

Myötäjäiset ovat laittomia

Myötäjäiset ovat Nepalissa kiellettyjä, mutta perinne jatkuu edelleen vahvana.

– Laki ei toimi todellisuudessa. Poliisi eivätkä paikalliset viranomaiset puutu asiaan, sanoo lapsiavioliittoihin perehtynyt tutkiva toimittaja Hasta Gurung.

Rinku Patel on Amritan tavoin 13-vuotias. Hän myös meni naimisiin alaikäisenä.

– Menen naimisiin vanhempieni tahdosta. Isä ja äiti haluavat niin. Olen juuri täyttänyt 18 vuotta. Isä käski sanomaan näin, sanoo Rinku.

Rinku on käynyt koulua vain kahden luokan verran. Perheellä ei ollut varaa kouluttaa häntä. Rinkun aviomies maksoi perheelle 4000 euroa.

Rinkun aviomies maksoi perheelle 4000 euroa. Kuva: Yle / Tiina Madisson

– Jouduin luopumaan moottoripyörästäni, mikä oli minulle todella rakas. Siitä tuli paha mieli, sanoo Rinkun isä Kailash Patel.

Eikö tyttärestä luopuminen sitten harmita isää?

– En voi odottaa liian kauan tai hyväksyä rakkausliittoa. Joutuisin naurunalaiseksi jos toimisin perinteitä vastaan. Täällä meillä on sellaiset säännöt.

Rinku asuu pienessä kylässä. Kylän esimiehen mukaan lapsiavioliitot ovat kylässä yleisiä.

– Tytöt kärsivät siitä kaikkein eniten, vaikka ei ole heidän syynsä, että isät joutuvat maksamaan myötäjäiset. Tytöillä jää usein koulu kesken, kun pojat taas pääsevät erikoiskouluihin, Surendra Prasad Sah tiivistää.

Tyttöjä myydään myös ilotaloihin

Monien tyttöjen kirjoitus- ja laskutaidot ovat olemattomat. Usein he eivät osaa kirjoittaa edes omaa nimeään.

– Koulut jäävät kesken, mutta isompi ongelma ovat alaikäisten synnytykset. Miten he voivat synnyttää, kun he ovat itsekin vielä lapsia, ihmettelee paikallinen kätilö Sunita Sarraf.

Pienissä kylissä käytetään myös paljon poppamiehien palveluksia. Sarraf varoittelee noituuden käyttämisestä lääkäripalveluiden sijasta.

– Tytöt synnyttävät paljon vammaisia lapsia. Kuolemantapauksia on paljon.

Tutkivan toimittaja Hasta Gurungin mukaan myös ihmiskauppa on yleistä lapsiavioliitoissa, kun rikolliset hankkivat tyttöjä bordelleihin.

– Tyttö viedään naittamisen jälkeen Intiaan ja myydään ilotaloon. Meillä ei ole järjestelmää, joka kontrolloi, onko mies aviossa vai ei. Moni voi olla naimisissa kahden tai kolmen naisen kanssa kerralla. Tämä on miehille tuplakauppa.

– Tyttöjä myydään myös Kanadaan, Australiaan ja Sudaniin, missä on huonot bordellit. Heitä myydään myös Bahrainiin, Omaniin ja jopa Syyriaan, todella vaarallisiin paikkoihin.

13-vuotias Rinku on kuitenkin monia paremmassa asemassa. Hän joutuu lähtemään viereiseen kylään. Sieltä yhteydenpito on helpompaa. Pelin henki on kuitenkin selvä.

–Tytöt ovat kauppatavaraa. He ovat esineitä, Gurung toteaa.

Lisää Rinkusta ja Amritasta illan Ajankohtaisessa kakkosessa. TV2:ssa klo 21.00 ja Yle Areenassa.

Jutun on toimittanut Tiina Madisson.

Juttua korjattu klo 14.34: Jutussa puhuttiin aiemmin lunnasmaksuista. Oikea käsite on myötäjäismaksu.