1. yle.fi
  2. Uutiset

16-vuotias tyttö löysi yli puoli miljoonaa vuotta vanhan hampaan Ranskassa

Hammas löytyi Aragon luolasta, jossa on tehty jo pitkään arkeologisia kaivauksia. Tutkijat pitävät löytöä tärkeänä siksi, että Euroopassa on löytynyt kyseiseltä aikakaudelta vain vähän ihmisfossiileja.

tiede
Kämmennellä näkyy 560 000 vuotta vanha hammas.
560 000 vuotta vanha hammas löytyi Aragon luolasta läheltä Tautavelin kylää.Denis Dainat / EPCC-CERP TAUVATEL / EPA

16-vuotias harrastelija-arkeologi on löytänyt arviolta noin 560 000 vuotta vanhan hampaan Lounais-Ranskasta.

Hammas löytyi Aragon luolasta läheltä Tautavelin kylää. Paikalla on tehty kaivauksia puolen vuosisadan ajan. Sieltä on löydetty muun muassa yli 140 Tautavelin ihmisen fossiilia, joiden arvioidaan olevan 450 000 vuoden ikäisiä.

Paleoantropologi Amelie Viaillet sanoo, että tuore hammaslöytö on merkittävä, koska Euroopassa on löydetty vain vähän ihmisfossiileja kyseiseltä aikakaudelta 550 000–580 000 vuoden takaa.

Kyseessä on Viaillet'n mukaan suuri aikuisen hammas, mutta tiedossa ei ole, kuuluiko hammas naiselle vai miehelle. Hammas on kulunut alaetuhammas.

Hampaan omistaja eli kylmänä, kuivana ja tuulisena aikakautena. Arkeologisten löydösten perusteella tuolloin metsästettiin hevosia, poroja, biisoneja ja sarvikuonoja.

Aragon luola-alueella työskentelee vuosittain satoja nuoria arkeologiharjoittelijoita. Tuoreen hammaslöydön tehnyt tyttö työskenteli yhdessä toisen nuoren arkeologiharjoittelijan kanssa.

epa04863545 A handout picture dated 24 July 2015 provided by the 'Centre Europeen de Recherches Prehistoriques de Tautavel' (EPCC CERP Tautavel, European Center of Prehistoric Research of Tauvatel) shows the two archaeological students Camille Jacquey (R) and Valentin Loescher (L) posing with a 560,000-year-old tooth they found on 23 July 2015, at the Caune de l'Arago cave, near Tauvatel, south-western France. It is considered as a major discovery by archeologists as this tooth is 100,000 years older than the Tautavel Man (450,000-year-old fossil remains of the hominid Homo erectus).
Kaksi arkeologian opiskelijaa, Camille Jacquey (oik.) ja Valentin Loescher (vas.) näyttävät yli puoli miljoonaa vuotta vanhaa hammasta.Denis Dainat / EPCC-CERP TAUVATEL / EPA

Hammas kuului todennäköisesti heidelberginihmiselle

Vanhin Länsi-Euroopasta löytynyt ihmisfossiili oli pitkään Saksasta vuonna 1907 löytynyt Heidelbergin leukaluu. Vuonna 2013 Espanjasta löytyi kuitenkin noin 1,4 miljoonan vuoden ikäinen hammasfossiili.

AFP:n haastattelema brittiläinen paleoantropologi Matthew Skinner pitää todennäköisimpänä, että nyt löydetty hammas kuuluu heidelberginihmiselle.

Skinner pitää tuoretta hammaslöytöä sikäli tärkeänä, että tuolta aikakaudelta on vain vähän ihmisfossiileja. Yksittäisen hampaan löytyminen ei hänen mukaansa ole kuitenkaan merkitykseltään valtaisa. Mielenkiintoinen löytö olisi, jos kävisi ilmi, että hammas poikkeaa muodoltaan tai kooltaan aiemmin löytyneistä.

Heidelberginihmisestä tiedetään kovin vähän. He olivat tanakoita ja isokalloisia. Aivot olivat melko suuret ja käytös verraten monitahoinen.

Skinnerin mukaan tietämyksen lisäämiseksi pitäisi löytää luuranko. Tähän mennessä on löytynyt useita kalloja, mutta ei jalkoja, käsiä, kylkiluita tai lantioita, hän kertoo.

Tautavelilainen paleoantropologi Tony Chevalier puolestaan sanoo, että hammaslöytö voi tuoda lisää keskusteluun heidelberginihmisestä. Keskustelua käydään muun muassa siitä, oliko Homo heidelbergensis vain eurooppalainen vai myös afrikkalainen.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi