Viljelijät huutavat aurinkoa apuun, jotta sato pelastuisi

Viljojen kasvu on myöhässä vähintään kaksi viikkoa. Hämeessä puinteihin päästään todennäköisesti vasta syyskuun alussa. Kovin kaksista satoa ei kylmä ja sateinen kesä tuo, mutta lämmin ja kuiva loppukesä voisi pelastaa paljon.

luonto
Viljelijä katsoo pellolla tulevaa ohrasatoa
Ville Välimäki / Yle

Lammilainen maanviljelijä Ari Ojamäki astelee ohrapellolla kulmat hieman kurtussa.

Juuri tässä kohdassa maa on hyvää hikevää hietamaata, joten ohra ei ole sateista kovin paljoa kärsinyt. Kaikissa paikoissa ei tilanne kuitenkaan ole näin hyvä.

– Notkelmissa ja savipohjaisilla mailla ohra on mennyt jo keltaiseksi, harmittelee Ojamäki.

– Ohra on sateelle herkkä, siinä on juuret niin pinnassa. Vehnä kestää paremmin, kertoo Ari Ojamäki ja osoittaa peltotien toisella puolella olevaa kevätvehnäpeltoa. Se näyttää silminnähden hyväkuntoiselta.

Puinnit siirtyvät syksyyn

Vaikka loppukesä olisi vähäsateinen, päästään Hämeessä tuskin puinteihin ennen syyskuuta.

– Myöhäiseksi menee, se on varmaa. Syyskuulle mentäessä riskit kasvavat. Jos puinnin aikana on kosteaa, menee paljon rahaa viljan kuivattamiseen, miettii lammilaisviljelijä Ari Ojamäki.

Jos sateet jatkuvat, voi ohran sato olla liian heikko maltaaksi

Ari Ojamäki

Ojamäkien tilalla kasvatetaan kevätvehnää, perunoita ja mallasohraa.

– Toivottavasti saadaan mallasohraa. Jos sateet jatkuvat, voi ohran sato olla liian heikko maltaaksi. Sitten se menee rehuksi, josta rahaa tulee paljon vähemmän, selittää Ojamäki viljelijän riskejä.

Peruna on tänä kesänä ilman rupia

Maarit Ojamäki pakkaa perunoita kauppaan vietäväksi kerrankin ulkosalla. Siihen antaa mahdollisuuden harvinainen aurinkoinen sää. Ojamäkien perunat menevät suoraan pellolta kauppaan ilman välikäsiä.

Perunaa pakataan kauppan Lammilla
Perunasato ei ole kovin suuri, mutta perunat ovat hyvälaatuisia, kehuu maanviljelijä Maarit OjamäkiVille Välimäki / Yle

– Peruna menee lähikauppoihin. Aamulla nostetaan, päivällä pakataan ja iltapäivällä se voi olla jo asiakkaan ruokapöydässä, todellista lähiruokaa, kehuu Ojamäki.

Perunasato on sateista ja kylmistä säistä johtuen niukka, mutta sateesta on yksi hyvä puoli.

– Sateella perunaan ei juuri tule rupia. Perunat ovat isoja ja hyvälaatuisia, iloitsee viljelijäpariskunta Maarit ja Ari Ojamäki.