Opiskelijoiden kasaama auto lennättää soraa MM-ralleissa: "Loppu on kuskista kiinni"

Kolme vuotta sitten kasattu Ford Fiesta on kerännyt mittariin muutamia tuhansia kilometrejä. Nyt ajoneuvoasentajaopiskelijoiden kiituri lähtee MM-rallin erikoiskokeille näyttämään kyntensä. Mukaan otetaan huoltotiimi ja pakettiautollinen varaosia.

ilmiöt
Koulutuskeskus Salpauksen kasaama ralliauto
Vihtori Koskinen / Yle

Jyväskylän MM-rallissa debytoi erikoiskokeilla opiskelijavoimin kasattu ralliauto. Koulutuskeskus Salpauksen ajoneuvoasentajien Ford Fiesta kisaa rc4-luokassa.

Fiesta on kasattu kolmisen vuotta sitten. Mittariin on kertynyt 3 000 kilometriä ja kisoja on kierretty ainakin 15 osakilpailun verran.

– Kyllähän käytön jälkiä alkaa olemaan, ja pölyä on joka paikassa, vaikka on kuinka yritetty siivota, kertoo Koulutuskeskus Salpauksen opettaja Jari Vanhanen.

Jyväskylän Neste Oil Rallia varten Salpauksen fiestaan on tehty suuria muutoksia. Sääntöpykälät ovat erilaiset, selittää Vanhanen.

– Monia muutoksia on jouduttu tekemään esimerkiksi turvavarusteissa, rakennelmissa, renkaiden kiinnityksessä ja alustassa. Aika paljon joudutaan tekemään, vaikka silmälle ne eivät näy.

Hyvä tiimi ja pakettiautollinen varaosia

Aluksi opiskelijat kiersivät ralleissa menopelinsä kera. Sittemmin auto on laitettu vuokralle.

Koulutuskeskus Salpauksen kasaama ralliauto
Vihtori Koskinen / Yle

– Ei millään koululla ole varaa ajeluttaa oppilaita kilpailuissa. Nyt sitä vuokrataan yksityisille tahoille ja oppilaat hoitavat huollon kilpailuissa. Kisojen välissä puretaan auto osiin ja kasataan uudestaan. Siihen pääsee useampi oppilas mukaan.

Orimattilan ralleissa muutamia viikkoja sitten auto kiihdytti viidenneksi omassa luokassaan. Vieras kuski ja vieras auto, eli hyvä sijoitus, arvioi Vanhanen. MM-ralleihin opettajan ja neljän oppilaan tiimi lähtee odottavaisin mielin: auto kyllä kestää, loppu on kuskista kiinni.

– Kyllä pitäisi pärjätä, auto on kilpailukykyinen. Opiskelijat ovat huoltaneet autoa monissa kisoissa, että jos vika tulee, niin se saadaan paikan päällä korjattua. Varaosia lähtee pakettiautollinen mukaan.