Viljelijöiden on varauduttava ääri-ilmiöihin – tulossa pahin katovuosi yli 50 vuoteen

Viljelijöille kesän sato on kauhistus. Erityisesti sateet ja viileä sää ovat aiheuttaneet esimerkiksi Kainuussa ongelmia, joita on kohdattu viimeksi vuonna 1962.

luonto
Veden vallassa oleva pelto, jonka kylvö on pilalla.
Juha Kemppainen / Yle

Viileä ja sateinen kesä on tarjonnut viljelijöille haasteita. Kasvukausi alkoi normaalia myöhemmin ja sateet sekä viileä sää ovat jatkuneet näihin päiviin saakka. Tällä hetkellä kasvukausi on jäljessä kahdesta kolmeen viikkoa. Erityisesti ongelmia on tuottanut peltojen kosteus.

– Ensimmäistä säilörehusatoa korjatessa peltojen vetisyys oli suuri haitta. Raskailla koneilla on pelloilla liikuttu, vaikka kantavuus on ollut heikko ja jäljet ovat sen mukaisia. Sadon laatu ja ravintoarvot ovat heikompia, myös sadon säilyvyys huonompaa, kun sato on korjattu märkänä ja multaisena, sanoo kasvintuotannon erityisasiantuntija Matti Partanen ProAgria Kainuusta.

Viljapuolella ei tilanne ole yhtään parempi. Osa viljasta jäi kokonaan kylvämättä, sillä kylvökausi ajoittui pitkälle ajalle, toukokuun lopulta jopa heinäkuun puolelle.

– Tämä tarkoittaa sitä, että puintiaika tulee ajoittumaan pitkälle ajanjaksolle. Toukokuussa kylvetty vilja saadaan puitua tuleentuneena, mutta juhannuksen aikaan sekä sen jälkeen kylvettyä viljaa ei saada puitua kuivana ja ne korjataan tuoreviljana tai ajetaan eläimille säilörehuksi.

Pahin satotilanne kymmeniin vuosiin

Kainuussa satotilanne on poikkeuksellinen ja vastaavanlaista kesää saadaan hakea yli 50 vuoden takaa.

Työurani aikana ei tällaista tilannetta ole ollut.

Matti Partanen

– Työurani aikana ei tällaista tilannetta ole ollut ja tietääkseni vuonna 1962 kesä oli hankala eli sateinen, kylmä ja kasvukausi oli lyhyt, muistelee Partanen.

Viljelijät ovat joutuneet suuntaamaan peltojen käyttöä eri tavalla etukäteen arvioidusta. Kasvilajia on jouduttu vaihtamaan lyhyemmän kasvukauden lajiksi.

– Kauraa on vaihdettu ohraksi tai pellon käyttöä on muutettu radikaalisti nurmeksi, viherkesannoksi, avokesannoksi tai luonnon monimuotoisuuspelloksi.

Tilanne voi vielä hieman helpottua

Tulevaisuus on viljelijöille karu, kun rehun sekä viljan omavaraisuus vähenee. Viljelijät joutuvat turvautumaan ostoväkirehuun ja -viljaan.

– Tällaisena katovuonna kustannuksia tulee lisää ja markkinataloudessa tämä tarkoittaa sitä, että rehun ja viljan hinta on normaalia kalliimpaa.

Kauraa on vaihdettu ohraksi tai pellon käyttöä on muutettu radikaalisti.

Matti Partanen

Tilanne voi vielä hieman helpottua, mutta se vaatii sateetonta ja lämmintä säätä. Jos kesä jatkuu normaalina, niin toinen säilörehusato saadaan korjattua. Myös aikaisemmin perustetut viljakasvustot saadaan korjuuseen, vaikkakin tavanomaista myöhemmin. Tulevina vuosina viljelijöiden pitää varautua ääri-ilmiöihin.

– Ääri-ilmiöitä saattaa olla molempiin suuntiin. Viime vuosina kesät ovat olleet erittäin lämpimiä ja kasvukaudet ovat olleet pitkiä, myös lämpösummat ovat vastanneet Kainuussa Etelä-Suomen lämpösummia. Sitten ääri-ilmiöitä on toiseen suuntaan. Varsinkin peltojen ojittamiseen ja pintojen muotoon pitää kiinnittää jatkossa entistä suurempaa huomiota, jotta kuivuminen olisi mahdollisimman hyvä, täsmentää ProAgria Kainuun kasvintuotannon erityisasiantuntija Matti Partanen.