Kotia etsivän Lumon henki voi olla turvattu, vaikka uutta omistajaa ei ole löytynyt

Raahelaisessa eläinkodissa olevalle kissalle ei ole löytynyt kotia mediahuomiosta huolimatta. Ottajia olisi ollut, mutta kaikki kiinnostuneet ovat asuneet liian kaukana. Mediahuomio on kuitenkin voinut tuoda Lumolle pelastuksen toista kautta.

Kotimaa
Lumo-kissa hoitajan sylissä
Juha Hintsala / Yle

Yle kertoi viime viikolla Lumo-kissasta, joka etsii kotia Raahen löytöeläinkodissa.

Löytöeläinkodista kerrotaan, että kyselyitä on tullut jopa kymmenkunta. Kissa on kuitenkin edelleen löytöeläinkodissa, sillä kaikki kyselijät ovat asuneet liian kaukana. Löytöeläinkoti ei anna kissoja yli 200 kilometrin päähän, koska matka voisi olla niille liian stressaava, vastuuhenkilö Noora Kastelli kertoo.

– Lumo ei niin pelkää autossa olemista, mutta jos se jouduttaisiin palauttamaan tänne takaisin, sitä pitäisi taas kuljettaa.

Lumo on kiltti kissa, jolla on pieni puute

Lumo on rauhallinen, kiltti ja omissa oloissaan viihtyvä kissa. Se sopii kotiin, jossa ei ole ennestään muita kissoja. Se on ystävällinen ihmisille mutta erittäin huomionkipeä.

Lumolla on täällä viisi hiekkalaatikkoa koko ajan käytössä. Pissailu on vähentynyt, ennen joka paikka oli pissassa ja kakat missä sattuu.

Noora Kastelli

Lumon ongelma on, että se pissailee ympäriinsä. Pissailu alkoi edellisessä sijaiskodissa. Sittemmin se on hieman vähentynyt, kun Lumo on saanut kulkea vapaana eikä se ole ollut suljettuna häkkiin.

– Kun muut kissat huutavat, se kuitenkin stressaa ja käy pissaamassa vähän vääriin paikkoihin, usein hiekkalaatikon viereen, Kastelli sanoo.

Jos joku Lumon ottaa, hänen pitää varautua siihen, että kissa voi edelleen tehdä tarpeensa sopimattomiin paikkoihin, Kastelli varoittaa.

– Lumolla on täällä viisi hiekkalaatikkoa koko ajan käytössä. Pissailu on vähentynyt, ennen joka paikka oli pissassa ja kakat missä sattuu.

Monessa paikassa kissoilla on paljon vähemmän elinaikaa

Löytöeläinkotiin on tullut myös vihaisia soittoja, koska viimeviikkoisessa jutussa kerrottiin, että Lumoa uhkaa lopulta lopettaminen, ellei kotia löydy.

Kastelli puuskahtaa, että Raahe on kuitenkin varmaan ainoa löytöeläinkoti, jossa eläimiä ei ole vielä koskaan lopetettu aikarajan takia.

Raahen löytöeläinkodissa eläimiä pidetään kahdeksan kuukautta. Kastelli sanoo, että monessa eläinkodissa eläimet lopetetaan jo viidentoista vuorokauden jälkeen. Toisissa taas eläimiä lopetetaan tulojärjestyksessä sitä mukaa, kun tila loppuu.

Haluamme pitää täällä varsinkin tällaiset ihanat kissat kuin Lumo.

Noora Kastelli

Lumolla on kulunut ajasta jo kuukausia.

– Ja jos eläimet käyvät sijaiskodissa edes viikonlopun, aika alkaa alusta. Haluamme pitää täällä varsinkin tällaiset ihanat kissat kuin Lumo, Kastelli sanoo.

Lumolla saattaa olla vielä vaihtoehtoja jäljellä

Vaikka omistajaa ei löytyisi, Lumolla on vielä oljenkorsi jäljellä.

Kastelli nimittäin kertoo, että viimeviikkoisen jutun jälkeen eläinsuojeluyhdistys on ottanut yhteyttä eläinkotiin ja kertonut, että laki ei välttämättä nykyään velvoita lopettamaan eläimiä kahdeksan kuukauden jälkeen.

– Rupeamme selvittämään, jos tosiaan onkin niin.

Jos laki sallii, eläinkoti aikoo luopua kahdeksan kuukauden aikarajasta. Se tarkoittaisi sitä, että Lumonkin henki olisi turvattu.