Ravintolisäkauppa käy myös laman keskellä – D-vitamiini, omega-3 ja maitohappobakteerit kirkkaasti myyntikärjessä

Suomalainen käyttää ravintolisiin noin satasen vuodessa. Virallisten suositusten mukaan monipuolinen ruoka kuitenkin takaa yleensä sen, että purkkilisiä ei tarvita.

Kotimaa
D-vitamiinia apteekin hyllyssä.
Yle

Ravintolisistä parhaiten käyvät kaupaksi omega-3-kalaöljyvalmisteet, D-vitamiinit ja maitohappobakteerit.

Luontaistuotteiden Tukkukaupan Liiton toiminnanjohtaja Jukka Ropponen toteaa, että kolmen kärkituotteen etumatka perässä tuleviin haastajiin on vahva.

– Nämä ovat tuotteita, jotka suomalaiset ovat havainneet tarpeellisiksi.

Vahvoina haastajina tulevat proteiinivalmisteet, joita etenkin nuoret käyttävät kuntoilun tukena.

Ravintolisiä löytyy erikoiskauppojen ohella myös tavallisista lähikaupoista.

S-ryhmän mukaan urheiluravinteiden puolella kasvua on tullut tavallisista kuntoilijoista. Heidän myötään kysyntää on siirtynyt jauheista helppokäyttöisiin juomiin ja patukoihin.

Enemmistö asiakkaista naisia

Toiminnanjohtaja Jukka Ropposen mukaan ravintolisiä myydään kaikenikäisille ja yli 60 prosenttia ostajista on naisia. Naiset käyttävät ravintolisiä etenkin ruokavalion täydentäjinä, kun taas miehille on tyypillistä ostaa niitä kuntoilun tai urheilun edistämiseen.

Luontaistuoteala on sinnitellyt viime ajat paremmin kuin muu vähittäiskauppa keskimäärin.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton arvion mukaan alan liikkeiden liikevaihto oli viime vuonna 0,5 prosentin kasvussa, kun samaan aikaan vähittäiskaupan myynti kokonaisuudessaan väheni.

Suomessa on nyt markkinoilla vähintään noin 3 000 ravintolisänimikettä. Ravintolisiä myydään noin 500 miljoonan euron arvosta vuodessa.

Ravinnon puutteita halutaan paikata lisillä

Ravintolisien tarpeellisuudesta ja vaikutuksista on käyty kiistoja ja keskustelua, jotka ovat sivunneet myös myyntitilastojen kärkituotteita.

Virallinen taho eli valtion ravitsemusneuvottelukunta katsoo (siirryt toiseen palveluun), että monipuolisella ruokavaliolla voi yleensä varmistaa kaikkien ravintoaineiden riittävän saannin, eikä ravintolisien käytölle ole tavallisesti perusteita.

Toiminnanjohtaja Jukka Ropponen huomauttaa, että moni suomalainen ei kuitenkaan syö suositusten mukaisesti, ja siksi he käyttävät ravintolisiä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan pilleripurkeille on tarvetta joissain tilanteissa. Neuvottelukunta suosittaa mm. D-vitamiinilisiä tietyille erityisryhmille.

Neuvottelukunnan mukaan omega-3-rasvahappojen suosituksia vähäisempi saanti ei ole harvinaista, mutta vaje on paikattavissa normaalilla ruualla, kuten esimerkiksi öljyillä ja kala-aterioilla.

Maitohappobakteerista ei hyväksyttyä terveysväitettä

Probioottien, kuten maitohappobakteerien, on uskottu parantavan vatsan hyvinvointia. On tutkittu myös sitä, ehkäisevätkö probiootit allergioita.

Probiootteja myydään ravintolisien ohella myös niin sanotuissa täydennetyissä elintarvikkeissa.

Toistaiseksi tutkimuksessa ei ole saatu probioottien terveyshyödyistä sellaista näyttöä, että probiooteista saisi käyttää hyväksyttyä terveysväitettä.

Terveysväitteen hyväksyntään liittyy Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n arviointi. Kotimainen maidonjalostaja Valio on kritisoinut EFSA:ta siitä, että seula on liian tiukka.

Valio kommentoi kolme vuotta sitten, että erään probiootin vastustuskykyä lisäävästä vaikutuksesta on selvä näyttö.