Seuraavana Pännäinen – restaurointi palauttaa vanhan aseman nuoruutensa päiviin

Pännäisten asemalla on parhaillaan menossa perusteellinen restaurointi. 130 vuotta vanhaa rakennusta kunnostetaan ajan kanssa, alkuperäistä kunnioittaen.

Kotimaa
Pännäisten aseman kello on käsinmaalattu.
Petri Puskala / Yle

Muoviin ja rakennustelineisiin verhoiltuna Pännäisten asema näyttää paljon todellista kokoaan suuremmalta. Muovien sisällä työtä tehdään monessa kerroksessa, alimmista laudoista aina katolle asti. Työt alkoivat kesäkuussa ja marraskuuhun mennessä katto ja kaikki ulkopinnat kunnostetaan.

Urakan toteuttaa Ratora Oy, konservaattori Jonna Kestilän ja Miia Torikan yritys. Naiset esittelevät pääosin paljaaksi hiottua rakennusta ja sen yksityiskohtia. Harjaantuneet silmät erottavat pienet ja isot ongelmakohdat.

Joissakin kunnostuksissa on käytetty materiaaleja, jotka eivät kauheasti perinteitä kunnioita.

Miia Torikka

– Tämä ovi on alkuperäinen, mutta sen yläpuolella oleva ikkuna on teetetty myöhemmin vähän sinne päin. Joidenkin ikkunoiden päällä on rakoja, jotka peitetään ohuella pellillä. Tuossa alkuperäinen koriste on korvattu vanerisella, konservaattorit opastavat.

Restauroijat työskentelevät paitsi alkuperäisten materiaalien, myös heitä edeltäneiden korjaajien ratkaisujen kanssa.

– No joo, on tässä joitakin vähän erikoisia ratkaisuja tehty. Joissakin kunnostuksissa on käytetty materiaaleja, jotka eivät kauheasti perinteitä kunnioita. Muovia ja vaneria esimerkiksi, Torikka kertoo.

Joku aseman huoltajista on ollut ihastunut silikoniin: sitä on nyt saatu rapsutella vähän joka välistä. Kokonaisuudessaan asemaa on kuitenkin aikojen saatossa hoidettu hyvin, sillä se on edelleen kohtuullisessa kunnossa.

Yhteistyö on tärkeää

Pännäisten asemaa kunnostaa Kestilän ja Torikan ohella kolme henkilöä, lisäksi kattotöissä puurtaa kolme miestä. Tekijät ovat hyvillään, että Liikenneviraston tilaama kunnostus on mahdollista tehdä ajan kanssa ja perusteellisesti. Kovin nopeasti työssä ei voikaan edetä, sillä homma tehdään pääosin käsityönä ja esimerkiksi yhden seinäneliön hiomiseen voi hurahtaa yli tunti.

Joka kohteessa löytyy joku älypää, jonka mielestä pitäisi heittää tulitikku ja paperia perään.

Jonna Kestilä

– On ollut mukava huomata, että tilaaja on erittäin yhteistyöhaluinen. Korjausrakentaminen on yhteistyötä: jos kaikki panisivat vastaan niin mistään ei tulisi mitään, Kestilä pohtii.

Konservaattorit ovat huomanneet, että asenne korjausrakentamiseen vaihtelee. Asenteet ovat paranemaan päin, mutta aina kuulee kritiikkiäkin.

– Joka kohteessa löytyy joku älypää, jonka mielestä pitäisi heittää tulitikku ja paperia perään.

Torikan ja Kestilän oman innostuksen taustalla on halu tehdä mahdollisimman hyvää, kestävää ja kaunista jälkeä.

– Pyrimme siihen, että korjaamamme asiat kestäisivät mahdollisimman kauan.

Joko he näkevät aseman valmiina sielunsa silmin?

– Ei ehkä ihan vielä, sen verran on töitä jäljellä, Torikka virnistää.