Piikikäs vadelma osaa pitää linnut loitolla

Puutarhan punaiset marjat houkuttelevat makeanhimoisia lintuja. Monen kotipuutarhurin mukaan vadelmat eivät linnuille kelpaisi. Biologi ei vahvista havaintoa. Osasyy vadelman säästymiseen linnuilta on nokkimisergonomian hankaluus. 

Kotimaa
Vadelma
Antti Karhunen / Yle

Mansikat ja punaherukat maistuvat linnuille niin rajusti, että moni kotipuutarhuri yrittää suojata marjasatoaan verkoilla. Harva kuitenkaan suojaa vadelmapensaitaan. Maallikkohavainto on, etteivät linnut olisivat kovin persoja vadelmille.

Biologi Janne Lampolahti tyrmää ajatuksen siitä, että vadelmat eivät linnuille maistuisi. Hän uskoo, että vadelma ei houkuttele lintuja, koska sato ei ole vielä kunnolla kypsynyt.

– Kasvi tekee marjan, jotta joku söisi sen ja siemenet leviäisivät suoliston kautta luontoon, muistuttaa Lampolahti.

Raaka marja ei kiinnosta ihmistä, eikä siten lintujakaan. Punainen väri viestii marjan kypsyyttä ja sokerisuutta.

– Linnutkin osaavat odottaa oikeaa hetkeä, milloin marja kannattaa syödä.

Biologi kertoo, että lintujen näkemä värimaailma on erilainen kuin ihmisillä. Linnut havaitsevat ultraviolettivaloa. Ne eivät siksi pysty edes havaitsemaan raakoja marjoja.

Pikimustikka ja keltavadelma eivät kelpaa

Vadelmapensaat ovat muodoltaan sellaisia, että lintujen on hankala saada marjoja nokkimalla pensaasta.

– Niissä on lintujen vaikea kiipeillä. Lisäksi pensaat ovat piikkisiä. Helpoimmin linnut saavat vadelmasaaliin, kun marja on pudonnut maahan, Janne Lampolahti huomauttaa.

On olemassa keltainen vadelmalajike, joka ei kypsänäkään näy linnun ultraviolettivalossa, joten ne jäävät syömättä. Myös mustikoissa on värivaihteluita.

– Pikimustikat, joissa ei näy marjalle ominaista sinistä hohtoa, ovat linnuilta suojassa.