1. yle.fi
  2. Uutiset

Hukkakaura piinaa viljelijöitä tänä vuonna normaalia pitempään

Hukkakaura alkaa olla nyt pääosin parhaassa kitkentävaiheessa eli röyhyllä. Myöhäisten kylvöjen vuoksi uusia röyhyjä voi tänä vuonna tulla kuitenkin vielä jopa elokuun loppupuolella. Hukkakasvin kitkennät jatkuvatkin tavallista pidempään.

Kotimaan uutiset
Hukkakauraa.
Hukkakaura leviää nopeasti tilalta toiselle.Pasi Takkunen / Yle

Hukkakaura on monelle viljelijälle jokavuotinen riesa, joka iskee pelloille yleensä heinäkuun alkupuolella. Tänä vuonna kasvin röyhy on pari viikkoa myöhässä ja paras kitkentäaika on alkanut vasta viime viikolla. Kitkentäkausi saattaa tänä vuonna myös venyä jopa elokuun loppupuolella saakka.

– Kasvin seuranta- ja kitkentäaika on tänä vuonna tavattoman pitkä. Nyt röyhyllä olevat siemenet ovat kylväytyneet maahan jo viime syksynä. Ne siemenet, jotka ovat puolestaan alkaneet itämään myöhäisimpien kylvöjen aikaan saavuttavat röyhyn vasta myöhemmin, sanoo kasvin tuotannon asiantuntija Esa Partanen Etelä-Suomen ProAgriasta.

Hukkakaura on yksivuotinen heinämäinen rikkakasvi, joka lisääntyy nopeasti. Yksi hukkakaurayksilö voi tuottaa satoja siemeniä ja siemenet säilyvät maassa itämiskykyisinä vuosia.

Hukkakaura aiheuttaa vuosittain jopa miljoonien eurojen tappiot, jotka aiheutuvat muun muassa kasvin torjunnan kustannuksista sekä heikentyneestä sadosta.

Leviäminen on saatu hidastumaan

Hukkakauran torjuntavastuu on viljelijöillä, joiden täytyy vahtia hukkakauran kehitystä omilla pelloillaan. Tehokkaiden torjuntatoimenpiteiden myötä rikkakasvin leviäminen on saatu viime vuosina hidastumaan. Kasvi on kuitenkin edelleen yleisin siemenviljelytuotantoa rajoittava tekijä esimerkiksi Uudenmaalla.

Uudellamaalla hukkakauraa esiintyy joka kolmannella hehtaarilla

Esa Partanen

– Uudellamaalla hukkakauraa esiintyy noin joka kolmannella hehtaarilla. Muihin maakuntiin verrattuna Uusimaa on tässä asiassa valitettavasti kärkisijoilla, sanoo Partanen.

Tätä kasvia ei nujerra edes tavallista viileämpi kesä, sillä kasvi selviytyy yleensä viljeltyjä hyötykasveja paremmin vaikeista olosuhteista. Partanen muistuttaa, että hukkakaura tulee kitkeä pelloilta nopeasti.

– Sen kimppuun pitää hyökätä heti, kun röyhyn havaitsee. Mitä pidemmälle röyhy saa olla pellolla, sitä herkemmin se varistaa siemeniä. Kitketyt kasvit tulee hävittää polttamalla, jotta kasvi ei leviä entisestään lintujen mukana.

Lue seuraavaksi