Lastensuojelun työntekijä: Jos miehitys olisi ollut riittävä, tällaista ei olisi tapahtunut

Lastensuojelun työntekijät toivovat alalle lisää työvoimaa. Työn turvallisuus huolestuttaa, mutta väkivaltatilanteet halutaan selvittää jatkossakin ilman apuvälineitä. Siihen tarvitaan lisää työntekijöitä.

Kotimaa
Poliisiteipillä suljettu Perhekoti Metsolan ovi.
Poliisiteipillä suljettu Perhekoti Metsolan ovi.Laura Tolonen / Yle

Muhoksella perhekoti Metsolassa viikonloppuna sattunut surmatyö on järkyttänyt myös lastensuojelun työntekijöitä. Tapahtunutta ei kuitenkaan pidetä täytenä yllätyksenä, sillä väkivaltatilanteita tulee lastensuojelussa eteen jatkuvasti.

Työntekijöitä uhkaillaan ja heidän kimppuunsa käydään. Suurin osa tilanteista saadaan kuitenkin rauhoitettua, ennen kuin mitään tapahtuu.

Yle Uutiset haastatteli kahta lastensuojelun parissa pitkään työskennellyttä henkilöä, jotka eivät halua tulla julkisuuteen omilla nimillään. Työtä pidetään kuluttavana sekä henkisesti että fyysisesti. Väkivallan uhka on jatkuvasti yllä.

Tilanteita, joissa fyysistä voimaa joudutaan käyttämään, pyritään välttämään viimeiseen asti.

Työntekijät kaipaavat lisää henkilökuntaa

Parhaana ratkaisuna väkivaltatilanteiden hoidossa pidetään nuorten rauhoittamista ilman apuvälineitä. Se vaatii kuitenkin tarpeeksi sellaisia työntekijöitä, joilla on fyysistä voimaa taltuttamaan esimerkiksi miltei täysi-ikäisen, uhkaavasti käyttäytyvän nuoren.

Tällä hetkellä osaavasta ja koulutetusta työvoimasta on pulaa.

– Jos miehitystä olisi ollut riittävästi, tällaista ei olisi päässyt tapahtumaan, uskoo eräs lastensuojelun työntekijä.

Myös lastensuojelulakia toivotaan uudistettavan niin, että laki varmistaisi riittävät resurssit sekä lastensuojelun perusyksiköissä että vaativampaa hoitoa tarjoavissa paikoissa.

Lastensuojelun ketjussa koetaan myös olevan aukko, johon toivotaan täydennystä.

– Tällä hetkellä meiltä puuttuu paikka koulukodin ja vankilan välistä.

Ministeriö: Lisäresursseja ei ainakaan heti ole luvassa

Myös ministeriötasolla on tiedostettu, että ainakin sosiaali- ja terveydenhuollon välille tarvittaisiin nykyistä enemmän yhteistyötä, kertoo sosiaalihuollon erityisasiantuntija Virva Juurikkala sosiaali- ja terveysministeriöstä.

– Meillä organisaatiot ja palvelut kuuluvat usein joko sosiaalihuollon tai terveydenhuollon piiriin, ja niiden väliin tarvittaisiin yhdistävä palvelumalli. Se on sektori, jota täytyy kehittää tulevaisuudessa, Juurikkala sanoo.

Suoraan lisää työvoimaa ministeriöstä ei kuitenkaan lastensuojelun alalle luvata, mutta tilannetta seurataan jatkuvasti. Työvoimatilanteen tiedetään vaihtelevan kunnittain.

– Suosituksia siitä, minkä verran lastensuojelussa tulisi olla resursseja, tuli uuden lastensuojelulain myötä. Lainsäädännössä siihen ei ole vahvasti otettu kantaa, mutta asiaa varmasti pohditaan, Juurikkala kertoo.

– Lastensuojelussa tilanteet ovat kuitenkin niin erilaisia, että itse kannatan tapauskohtaista harkintaa.

Lastensuojelun parissa työskentelevät puolestaan toivovat, että Muhoksen tapahtumista opittaisiin jotakin.

– Jonkun pitäisi pystyä kantamaan tästä vastuu. Pelkästä kauhistelusta ei ole hyötyä.