Jean-Marie Le Penille oikeusvoitto kiistassa tyttärensä kanssa

Tuomioistuin pitää sääntöjen vastaisena postiäänestystä, jonka äärioikeistolainen Kansallinen rintama on järjestänyt entisen pitkäaikaisen puheenjohtajan Jean-Marie Le Penin erottamisesta.

Ulkomaat
Jean-Marie Le Pen ja Marine Le Pen euroopan parlamentissa.
Jean-Marie Le Pen ja Marine Le Pen Euroopan parlamentissa 2. heinäkuuta 2013.Patrick Seeger / EPA

Ranskassa äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen on kärsinyt uuden takaiskun pyrkimyksissään erottaa isänsä, puolueen entinen pitkäaikainen puheenjohtaja Jean-Marie Le Pen puolueesta ja riistää häneltä kunniapuheenjohtajuus.

Ranskalainen tuomioistuin ilmoitti tiistaina, että puolueen on keskeytettävä postiäänestys, jonka se on järjestänyt asiasta. Tuomioistuimen mukaan äänestys on puolueen sääntöjen vastainen ja puolueen pitää järjestää sen sijaan asiasta puoluekokous.

Marine Le Pen on hämmästellyt ajatusta, että hänen pitäisi kutsua puolueen yli 50 000 kannattajaa koolle asian vuoksi.

– Pitääkö minun vuokrata Stade de France, hän sanoi viitaten 80 000-paikkaiseen stadioniin Pariisissa.

Puolue aikoo julkistaa äänestystuloksen

Marine Le Pen ilmoitti keväällä erottavansa 86-vuotiaan isänsä puolueesta, kun tämä oli esittänyt juutalaisvastaisia ja rasistisia kommentteja. Jean-Marie Le Pen puolestaan haastoi puolueen oikeuteen erottamispäätöksen vuoksi.

Tässä kuussa Kansallinen rintama järjesti postiäänestyksen sääntöjen muuttamisesta ja Jean-Marie Le Penin erottamisesta.

Kansallinen rintama sanoo olevansa yllättynyt oikeuden päätöksestä keskeyttää äänestysprosessi. Puolue aikoo jatkaa postiäänestyksen äänien laskemista ja julkistaa tuloksen, koska katsoo sen olevan poliittisesti merkittävä.

Oikeusvoitto on Jean-Marie Le Penille jo kolmas hänen kiistelyssään tyttärensä kanssa. Nanterrelainen tuomioistuin määräsi jo aiemmin tässä kuussa keskeyttämään postiäänestyksen ja vetoomustuomioistuin yhtyi tiistaina päätökseen.

Jo aiemmin oikeus määräsi palauttamaan Jean-Marie Le Penin puoluejäsenyyden, koska erottamispäätös rikkoi puolueen sääntöjä. Kansallinen rintama on valittanut päätöksestä.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset