Maaseutueläinlääkärin yllättävät vetonaulat: kiireetön kohtaaminen ja hintataso – kesätapahtumatkin näkyvät vastaanotolla

Mökkiläiset ja turistit ovat tuttu näky eläinlääkäreiden vastaanotoilla - lemmikkeineen. Mutta maaseutupraktiikoilla hoidetaan äkillisten tilanteiden lisäksi myös hyvissä ajoin varattuja rokotuksia ja leikkauksia: inhimillinen hintataso ja kiireetön kohtaaminen toimivat vetonauloina.

ilmiöt
Musta cockerpsanieli istuu ja läähättää kuumana kesäpäivänä pihalla.

Suomen kesän suurtapahtumat heijastuvat kenties hieman yllättävällekin taholle. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa Lieksan Vaskiviikko näkyi paikallisella eläinlääkärilläkin.

Pienempien paikkakuntien eläinlääkärit saavat osansa turistien ja mökkiläisten vyörystä. Monella matkaa lemmikki mukana, ja aina ei tassukansallakaan mene asiat niin sanotusti putkeen.

Hellekesiin liittyvät omat riskinsä, mutta ei ole ongelmaton sadekesäkään. Kuluneen kesän kosteus näkyy eläinlääkäreiden vastaanotoilla selvästi.

– Sadekesänä ei ehkä aivan niin aktiivisesti touhuta lemmikkien kanssa, kuin aurinkoisina hellekesinä. Ulkona riehuessa syntyviä tapaturmia on näin ollen vähemmän. Sen sijaan viikkokausien märät säät aiheuttavat korva- ja ihotulehduksia, ja tassutulehduksiakin, kun bakteerit saavat rauhassa muhia kosteassa. Vaikka ulkona olisi viileää, on märkä koira kuitenkin lämmin. Iho ja varpaanvälit joutuvat aika koville, Lieksassa toimiva eläinlääkäri Mervi Saviranta kertoo.

Heinäkuussa näkyvät turistit ja mökkiläiset lemmikkeineen vastaanotolla ihan jokaikinen päivä.

Mervi Saviranta, eläinlääkäri

– Ihmiset käyvät meillä, kun koirille tapahtuu kaikennäköistä. Monet käyvät myös aivan perusrokotuksia ja reseptejä uusimassa; tällaisia rutiiniasioita. Jotkut tulevat jopa asiakseen kesälomareissulle ja varailevat leikkausaikoja, kun meillä on täällä jonkin verran edullisempaa, kuin vaikkapa Etelä-Suomessa, Saviranta kertoo.

– Kyllä tämä jokakesäinen Lieksan suurtapahtuma Vaskiviikko näkyy meilläkin aivan selvästi. Kun väkeä liikkuu paljon, niin aina sattuu ja tapahtuu, eläimillekin, Savirantaa kertoo.

Harva lemmikki menehtyy kyyn puremaan – hoidettuna

Koiran ja kissan omistajien kestohuoli kesä kesän jälkeen ovat käärmeet. Kyyn puremista kuulee tuolloin tällöin. Eläinlääkärin neuvot kyynpureman varalle ovat selvät.

– Rauhoita lemmikki makuulle ja mahdollisimman rauhalliseen paikkaan lepäämään, ja seuraa sen vointia. Älä anna kyytabletteja, ellei eläinlääkäri niin määrää. Pahimmat oireet tulevat yleensä äkkiä, aivan tunnin sisällä. Jos koira silloin alkaa mennä veteläksi, oksentaa, näyttää pyörtyvän, niin silloin se on kyllä pikainen lääkärireissu, Saviranta ohjeistaa.

– Jos koira sen sijaan on aivan pirteä, eikä muita oireita juuri ole, kuin ehkä pientä turvotusta puremakohdassa, voi koiran vointia seurailla kotosalla. Lemmikki kannattaa silti pitää levossa, eläinlääkäri muistuttaa.

Kyytablettia, eli ihmisille tarkoitettua kortisonilääkitystä Saviranta ei suosittele ensisijaishoidoksi.

– Jos eläinlääkäri antaa jatkovaiheessa ohjeen käyttää kyseistä valmistetta, niin sitten tietysti mennään ohjeistuksen mukaan. Lepo, seuranta, ja mahdollisen shokin hoito eläinlääkärissä suonensisäisen nesteytyksen avulla; siinä se marssijärjestys suunnilleen on, Mervi Saviranta listaa.

Harva koira menehtyy kyyn puremaan oikein hoidettuna. Vanhat, tai jostain perussairaudesta kärsivät koirat ovat oma lukunsa, muutoin hoidot tepsivät yleensä hyvin.

– Eläinlääkäriin asti käärmen pureman takia joutuneen lemmikin verenkierto pyritään turvaamaan nesteytyksellä, eli pyritään turvaamaan elimistö shokilta.Myös kipulääkitys auttaa tilannetta. Hätätilanteessa pystytään myös intuboimaan, jos hengitys näyttää vaikeutuneelta, eli kyllä siinä aika paljon on tehtävissä. Ei meille ole kovin monia kyyn puremia lemmikkejä käsiin kuollut, eläinlääkäri Mervi Saviranta lohduttaa.

Jääpä itse istumaan sammutettuun autoon tunniksi, tai puoleksikin, ja seuraa miten nopeasti ja miten tuskaisen kuumaksi ilma autossa äkkiä muuttuu auringossa. Siinä ei sentin verran raolleen jätetystä ikkunasta ole mitään apua.

Mervi Saviranta, eläinlääkäri

Sammuta ilmastointi ja istu itse tunti autossa

– Minun mielestäni jokainen koiraansa autossa kuljetteleva koiranomistaja voisi tehdä sellaisen testin, että sammuttaa auton ilmastointeineen, ja jättää ikkunaa sen verran auki, kun yleensä koiralleen jättää. Sitten istuksitaan siellä autossa ovia aukomatta - kuten koirakin joutuu tekemään - ja seurataan, miten lämpötila nousee suljetussa autossa, eläinlääkäri Saviranta napauttaa.

Paksuine turkkeineen, vain kielen ja varpaanvälien kautta hikoilemaan pystyvä koira on täysin ihmisten varassa autoon jätettynä. Sen paikka ei ole odotella kauppareissujen ajan kuumassa autossa, vaan reilumpaa on jättää lemmikki kotiin - tai lomalla se otetaan mukaan autosta.

– Tätä olen joskus miettinyt, että ne on kyllä ihan turhia eläinlääkärireissuja, jos autoon hylätyn koiran joutuu lämpöhalvauksen takia viemään eläinlääkäriin. Siinä ei ole kyllä ajateltu pätkääkään, sanailee Saviranta kuivasti.