Saamelainen supertähti lennätettiin yksityiskoneella festivaaleille – yhteyslento oli myöhässä

Joikaaja, Talang-voittaja ja Ruotsin euroviisukarsintojen kakkonen Jon Henrik Fjällgren oli yksi pohjoisnorjalaisen Márkomeannu-festivaalin pääesiintyjistä viime viikonloppuna. Kun Fjällgren jäi myöhästyneen yhteyslennon takia viimeiseltä pohjoisen reittilennolta, päätti festivaalin hallitus lennättää Fjällgrenin yhtyeineen yksityiskoneella Oslosta pohjoiseen.

Sápmi
Jon Henrik Fjällgren
Ijahis idja

Saamelainen joikaaja Jon Henrik Fjällgren yhtyeineen lennätettiin viime viikonloppuna yksityiskoneella Oslosta pohjoiseen esiintymään Márkomeannu-festivaalille. Festivaali järjestetään Evenesissä, Pohjois-Norjassa, lähellä Narvikia.

Asiasta kertovat Ságat ja NRK Sápmi.

Syynä yksityiskoneen vuokraamiselle oli Fjällgrenin yhteyslennon myöhästyminen. Hänen lentonsa Tukholmasta Osloon myöhästyi niin paljon, että hän jäi viimeiseltä pohjoisen reittilennolta, jolla olisi päässyt lähelle festivaalia.

"Yleisö olisi pettynyt, jos olisimme peruneet konsertin"

Yksityiskoneen vuokraaminen maksoi 86 400 Norjan kruunua plus arvonlisäveron Márkomeannu-festivaalille, jota ei viime vuonna järjestetty muun muassa rahallisten ja ihmisresurssien vähyyden takia.

Summa on noin 10 000 euroa ennen arvonlisäveroa.

– Festivaalin hallitus teki päätöksen yksityiskoneen vuokraamisesta, sillä monet olivat tulleet paikalle lauantaina vain kokeakseen Jon Henrikin. He olisivat pettyneet ja festivaalin maine olisi kärsinyt, jos olisimme peruneet konsertin, kertoo Márkomeannun tuottaja Ellen Berit Dalbakk.

Márkomeannu yleisöennätykseen

Vuodesta 2002 lähtien järjestetty saamelainen festivaali Márkomeannu teki tänä vuonna yleisöennätyksensä, sillä festivaalilla kävi yhteensä 2 900 ihmistä. Jon Henrik Fjällgren oli yksi Márkomeannun pääesiintyjistä.

– Palaute ihmisiltä oli hyvää. He joutuivat odottaman Fjällgreniä kaksi tuntia, mutta se ei tuntunut haittaavan, Dalbakk kertoo.

Oman konserttinsa lisäksi Jon Henrik Fjällgren vieraili räppäri Ailu Vallen Márkomeannun konsertissa.

Fjällgren on saamelainen supertähti

Jon Henrik Fjällgren ansaitsi viimeistään tällä tapauksella saamelaisen supertähden statuksen.

Fjällgren tunnetaan kautta Pohjoismaiden. Hän voitti viime vuonna Ruotsin Talang-tv-kisan ja sijoittui toiseksi Ruotsin tämän vuoden euroviisukarsinnoissa Melodifestivalenissa Måns Zelmerlöwin jälkeen.

Fjällgrenin uusin levy on myynyt Ruotsissa kultaa.

Jon Henrik Fjällgren nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa Ijahis idja -festivaalilla Inarissa elokuun puolivälissä.

Márkomeannu-festivaali nousi uutisiin pari viikkoa sitten kiellettyään epäaitojen saamelaisten neljäntuulenlakkien myymisen ja käyttämisen festivaalillaan.

Lähteet: NRK Sápmi