1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat päästää Israelille työskennelleen vakoojan ehdonalaiseen 30 vuoden jälkeen

Ulkoministeri John Kerry vakuuttaa, että vapauttamisella ei ole mitään tekemistä Iranin kanssa tehdyn ydinsopimuksen kanssa.

Israelilaiset protestoijat vaativat Yhdysvaltojen presidentti Barack Obamaa vaputtamaan Jonathan Pollardin 19. maaliskuuta 2013 Jerusalemissa. Kuva: Abir Sultan / EPA

Israelille vakoillut Jonathan Pollard pääsee marraskuussa ehdonalaiseen vapauteen. Hänet pidätettiin vuonna 1985 ja tuomittiin kaksi vuotta myöhemmin elinikäiseen vankeuteen vakoilusta Israelin hyväksi.

Pollard työskenteli 1980-luvulla Yhdysvaltain laivastossa tiedustelupalvelun analyytikkona. Hän luovutti tuhansia salaisiksi luokiteltuja sotilastietoja Israelille ja sai myös Israelin kansalaisuuden vuonna 1996.

60-vuotiaan Pollardin on ehdonalaismääräysten mukaan pysyttävä Yhdysvalloissa viisi vuotta, mutta hänen asianajajiensa mukaan presidentti Barack Obama pystyisi luopumaan määräyksestä ja antaa hänelle luvan matkustaa Israeliin heti vapautuksen jälkeen.

Ei liity Iran-sopimukseen

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on kiistänyt, että Pollardin vapautuksella olisi jotakin tekemistä vasta solmitun Iranin ydinsopimuksen kanssa. Yhdysvaltain liittolainen Israel on vastustanut sopimusta rajusti.

– Ei, ei, ei. Rehellisesti, en ole edes keskustellut heidän [Israelin] kanssaan, Kerry sanoi toimittajille Washingtonissa.

Myös Pollardin asianajajat vakuuttivat, että ehdonalaispäätöksellä ei ole mitään tekemistä Lähi-idän politiikan kanssa.