1. yle.fi
  2. Uutiset

Varoufakis syyttää velkojien kontrolloivan Kreikan verohallintoa – EU: Väärä ja perusteeton väite

Euroopan komission mukaan velkojat antavat verohallinnolle vain teknistä apua.

Kreikan kriisi
Gianis Varoufakis.
Gianis Varoufakis euroryhmän talouskokouksessa 11. toukokuuta.Julien Warnand / EPA

Euroopan komissio on kiistänyt Kreikan entisen valtiovarainministerin Gianis Varoufakisin syytökset siitä, että velkojat kontrolloisivat Kreikan verohallintoa.

Varoufakis sanoi julkisuuteen vuodetussa puhelinkeskustelussa sijoittajille, että verohallinto on "suoraan ja täydellisesti troikan kontrollissa". Velkojien troikan muodostavat Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki EKP ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Euroopan komission tiedottaja Mina Andreeva sanoi tiistaina, että syytökset ovat "vääriä ja perusteettomia".

– Komissio ja IMF tarjoavat verohallinnolle vain teknistä apua, eivätkä todellakaan kontrolloi [sitä], hän kertoi tiedotustilaisuudessa.

– Se ei yksinkertaisesti ole totta, Andreeva sanoi.

Varoufakisin syytökset liittyvät hänen eronsa jälkeen paljastuneeseen salaiseen suunnitelmaan. Varoufakis oli vuodetun keskustelun perusteella kaavaillut rinnakkaisen valuuttajärjestelmän rakentamista, jotta Kreikka voisi tarvittaessa siirtyä nopeasti eurosta drakmaan.

Varoufakis oli sanonut keskustelussa, että suunnitelman toteuttamiseksi on hakkeroitava pääsy kreikkalaisten verotietoihin, sillä ne ovat troikan kontrollissa. Varoufakis on vahvistanut vuodetun nauhoituksen aitouden.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi