1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvaltalaista hammaslääkäriä syytetään Zimbabwen tunnetuimman leijonan ampumisesta

Cecil-leijona oli yksi Zimbabwen vanhimmista ja tutkituimmista leijonista. Yhdysvaltalainen ampui leijonaa varsijousella maksettuaan 50 000 dollaria laittomasta metsästysluvasta.

Ulkomaat
Yhdysvaltalaisen metsästäjän uskotaan ampuneen 13-vuotiaan zimbabwelaisen Cecil-leijonan laittomasti.
Yhdysvaltalaisen metsästäjän uskotaan ampuneen 13-vuotiaan zimbabwelaisen Cecil-leijonan laittomasti.EPA / Zimbabwe Parks and Wildlife Mana

Zimbabwelaiset luonnonsuojelijat syyttävät yhdysvaltalaista hammaslääkärinä työskentelevää Walter Palmeria Cecil-urosleijonan ampumisesta. Cecilin nyljetty ruumis löytyi Hwangen kansallispuistosta heinäkuun alussa.

Kahta zimbabwelaismiestä odottaa salametsästyssyytteet Palmerin auttamisesta. Poliisi yrittäää nyt tavoittaa myös Palmerin, joka heidän mukaansa oli maksanut miehille 50 000 dollaria metsästysluvasta.

Cecil löydettiin nyljettynä ja päättömänä ja sen seurantalaite oli yritetty leikata pois. Palmerin uskotaan ampuneen Ceciliä varsijousella. Leijona haavoittui ja se ammuttiin myöhemmin kuoliaaksi.

Palmer sanoo kuitenkin uskoneensa, että hän toimi lain puitteissa.

– En tiennyt, että ampumani leijona oli tunnettu, paikallinen suosikki ja että se oli mukana tutkimuksissa, ennen kuin metsästyksen lopussa, Palmer sanoi antamassaan lausunnossa.

Zimbabwe antaa joka vuosi metsästyslupia ulkomaalaisille metsästäjille kerätäkseen rahaa luonnonsuojeluun. Salametsästäjät myyvät kuitenkin usein laittomia lupia paljon maksaville vierasmaalaisille.

13-vuotias mustaharjainen Cecil oli suosittu nähtävyys Hwangen kansallispuistossa. Se kuului myös Oxfordin yliopiston tutkimusohjelmaan.

Walter Palmer on uutistoimisto Reutersin mukaan metsästänyt suurriistaa ympäri maailman. Vuonna 2008 Palmer tunnusti ampuneensa mustakarhun luvatta Wisconsinin osavaltiossa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi