Inhimillinen erehdys aiheutti Virgin Galacticin avaruuslentokoneen maahansyöksyn

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan koelennolla ollut Space Ship Two -alus syöksyi maahan, koska jarrutus aloitettiin liian aikaisin. Toinen lentäjistä kuoli turmassa.

Ulkomaat
Paloja pudonneesta aluksesta.
Space Ship Two -avaruuslentokone räjähti ilmassa koelennolla ja syöksyi Mojaven autiomaahan.CBS

Yhdysvaltalaisen Virgin Galactic -yrityksen avaruuslentokoneen viimesyksyinen turma johtui inhimillisestä virheestä, Yhdysvaltain onnettomuustutkinnasta vastaava viranomainen NTSB sanoi tiistaina.

NTSB:n mukaan Space Ship Two -aluksen lentoperämies aloitti jarrutuksen liian aikaisin, mikä johti "katastrofaaliseen rakenteelliseen vikaan", räjähdykseen ja maahansyöksyyn. Koneen kapteeni loukkaantui, mutta onnistui pelastautumaan laskuvarjolla. Lentoperämies kuoli.

Avaruuden turistimatkoille tarkoitettu kone oli turman aikaan koelennolla Mojaven autiomaan yläpuolella.

Onnettomuustutkintaviranomaisten mukaan turma olisi voitu estää, jos koneen valmistaja olisi huolehtinut siitä, että järjestelmä ei päästä lentäjiä jarruttamaan ennenaikaisesti. NTSB:n puheenjohtaja Christopher Hart sanoi, ettei hän kuitenkaan usko valmistajan tietoisesti tinkineen koneen turvallisuudesta. Virhettä ei vain osattu aavistaa ennalta.

– Oletus oli, että hyvin koulutetut testilentäjät eivät tekisi tällaista virhettä, mutta totuus on se, että ihmiset ovat ihmisiä. Jopa parhaiten koulutettu ihminen voi tehdä virheitä parhaana päivänään, Hart totesi uutistoimisto AP:n mukaan.

Jo yli 600 ihmistä on varannut Virgin Galacticilta lipun lennolle avaruuden reunalle, vaikka Space Ship Twon onnettomuus lykkäsi kaupallisten lentojen aloittamista.

Lähteet: AP, AFP