1. yle.fi
  2. Uutiset

Paras kantarelliaika käsillä: ”Aivan uskomattomia, jopa 27 litraa saaliita”

Ylen aamu-tv oli sieniasiantuntijan matkassa kantarellin keruureissulla Hämeenlinnan Ahvenistolla Kanta-Hämeessä.

Ylen aamu
Kantarellisato näyttää erittäin lupaavalta.
Sieniasiantuntija Mauri Lahti arvioi Hämeenlinnassa, että sienivuodesta on tulossa hyvä. Keltavahveroja on jo kerätty runsaasti ja muitakin sieniä on löydettävissä.

Sienikirjailija Mauri Lahti sanoi sienikesän ja -syksyn näyttävän erittäin lupaavalta. Juuri nyt kantarelleja on paikoitellen todella runsaasti.

– Facebook-viesteistä käy ilmi, että ihmiset ovat saaneet aivan uskomattomia keltavahverosaaliita. Juuri kauhistelin kuinka Lappeenrannassakin oli kerätty 27 litraa. Myös mustatorvisientä on noussut. On ihmetelty, että suppilovahveroitakin on jo noussut. Herkkutattejakin on saatu, hehkuttaa Lahti.

Sieniasiantuntijan mukaan sienikausi on hieman tavanomaista etuajassa.

– Elokuun puolessavälissä on normaalisti se hyvä aika, mutta nyt näyttää, että osassa Suomea aikataulut ovat vähän edellä.

Lahti vinkkasi parhaat varusteet sienimetsään suuntaaville.

– Pitää olla mielellään sieniveitsi, jossa on karvaa päässä, että voi puhdistaa sieniä. Myös jollakin suojalla varustettu sienikori on erittäin hyvä ja tarpeellinen, muuten siellä on roskaa enemmän kuin sieniä. Olisi myös hyvä, jos astiassa olisi lokeroita, jotta eri tavoin käsiteltävät sienet voitaisiin laittaa eri paikkoihin korissa.

Lahti ei lämmennyt muovipussille tai –sangolle, vaan astian pitäisi olla hengittävä,

– Hätätilanteessa sitkeille keltavahveroille käy muovipussikin, ne eivät hajoa. Normaali sieni on kuitenkin puruna ja muruna pussissa.

Paras tapa ottaa sieni maasta on kaivaa se kokonaisena ulos. Helpommalla myös pääsee, kun sienet putsaa jo metsässä poimimisen yhteydessä.

– Jos ei tiedä mikä sieni on, niin silloin se pitää kaivaa ihan pohjamutia myöten. Vetää se pois kokonaisena ja leikkaa sitten siitä palasen. On toki vähän makuasia.

Lahti lausui lopuksi kokemattoman sienestäjän nyrkkisäännön; poimi vain sieniä, jotka varmasti tunnet, ja kasvata tietämystäsi pikkuhiljaa.

– Etukäteen voisi miettiä, että tuo sieni on hyvä. Opettelisi vaikka kolme sientä vuodessa. Kävisi näyttelyissä, ja kulkisi ihmisen kanssa, joka tunnistaa sienet. Se on kaikkein paras keino. Kirjat voivat olla apuna, mutta ne eivät pysty kertomaan kaikkea mitä ihminen, totesi Lahti.

Lue seuraavaksi