Ihmiset hyväksyvät palveluehtoja ymmärtämättä niitä

Kyberrikostorjuntakeskuksen päällikön Timo Piiroisen mukaan ihmiset eivät aina ymmärrä, missä laajuudessa luopuvat yksityisyydestään, kun hyväksyvät palveluiden käyttö- ja sopimusehtoja.

internet
Timo Piiroinen
Timo PiiroinenJakke Holvas / Yle

Yksityisyydensuojasta luopuminen tai tietojen keräämisen hyväksyminen itsessään ei ole ongelma, jos sen tekee vapaaehtoisesti, sanoo Keskusrikospoliisin Kyberrikostorjuntakeskuksen päällikkö Timo Piiroinen. Ykkösaamussa puhuneen Piiroisen mukaan ihmiset eivät kuitenkaan usein tiedosta, mihin kaikkeen antavat suostumuksensa hyväksyessään palvelujen käyttö- ja sopimusehtoja.

– Yksityisyys ja kaupallisuus ovat hyvin monisyinen ongelma. Jokainen päättää omasta itsestään ja yksityisyydestään suhteessa eri yrityksiin, mutta usein päätökset eivät ole kovin tiedostettuja. Eli ihmiset tiedostamattaan hyväksyvät kaikki ehdot, eivät lue, eivät välttämättä edes ymmärrä ehtoja. Mutta jos ihmiset katsovat, että tuon palvelun minä haluan ja sen hintana on se, että menetän tämän verran yksityisyyttäni, niin se on ihan ok, Piiroinen pohtii.

Sivustot voivat kerätä käyttäjistä erilaisia tietoja, joita saatetaan esimerkiksi myydä mainostajille tai hyödyntää mainosten kohdentamisessa.

Yhteiskunnallisesti suurempana kyberturvallisuusongelmana Piiroinen kuitenkin pitää yrityksiin ja valtiohallintoon kohdistuvaa vakavaa tietojenkalastelua, josta kohdeyritykset ja -organisaatiot eivät ole itse tietoisia.

– Oikeastaan hyvä esimerkki on tämä ulkoministeriön tapaus, jossa kesti pitkään, että ulkoministeriö tuli tietoiseksi asiasta. Tämän katson yhteiskunnallisesti merkittävimmäksi asiaksi, Piiroinen toteaa.

Vastikään perustettu Kyberrikostorjuntakeskus tekee muun muassa kyberrikosten esitutkintaa, laitteiden tietoteknistä tutkintaa ja verkkotiedustelua sekä torjuu lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia ja maksukorttirikoksia verkossa.