"Palkitsevampaa kuin normifutis" – kehitysvammaisten maailmankisoissa veljekset pääsevät samalle kentälle

Suomen miesten jalkapallojoukkue on parantanut suoritustaan tasaisesti kehitysvammaisten maailmankisoissa Los Angelesissa. Unified-jalkapallo mahdollisti veljesten pääsyn samaan joukkueeseen.

urheilu
Veljekset istuvat vierekkäin jalkapallokentän laidalla: Juho Lappalainen ja Oskari Lappalainen.
Veljekset istuvat vierekkäin jalkapallokentän laidalla: Juho Lappalainen ja Oskari Lappalainen. Yle

Jyväskyläläiset veljekset pääsevät pelaamaan Special Olympics -kisoissa samassa joukkueessa. 20-vuotias kehitysvammainen jalkapailloilija Juho Lappalainen ja 19-vuotias, vammaton Unified-partneri Oskari Lappalainen pääsevät samalle pelikentälle ainutlaatuisessa tapahtumassa.

– Olemme asuneet lapsuutemme maaseudulla ja siellä on tullut pelattua paljon pihapelejä yhdessä. Varsinaisissa peleissä olemme olleet aiemmin samassa joukkueessa vain muutamassa turnauksessa, Oskari Lappalainen sanoo.

Jyväskyläläinen Juho Lappalainen edustaa Suomea Unified-jalkapallossa.
Juho Lappalainen pelaa jalkapalloa JJK:n erityisryhmässä.Nina Jakonen / Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry

Juho Lappalainen on kisannut Special Olympics -kisoissa ennenkin. Hän oli mukana 16-vuotiaana edellisissä kisoissa Ateenassa vuonna 2011. Juho pelaa Jyväskylässä JJK:n erityisryhmässä.

Oskari Lappalainen pelaa tavallisen jalkapallon ohella myös amerikkalaista jalkapalloa.

Palkitsevampaa jalkapalloa

Suomen unified-jalkapallojoukkueessa on mukana kolme keskisuomalaista pelaajaa, Lappalaisten veljesten lisäksi myös Mohammad Sadr. Unified-jalkapallossa kehitysvammaiset ja vammattomat partneripelaajat pelaavat samassa joukkueessa.

Unified-jalkapallo eroaa Oskari Lappalaisen mielestä tavallisesta jalkapallosta.

Pelissä täytyy huomioida kehitysvammaiset pelaajat ja se tuo erilaisen sävyn siihen omaan henkilökohtaiseen peliinkin.

Oskari Lappalainen, partneripelaaja

– Normifutiksessa kaikki tietää mitä tehdään. Unified-jalkapallossa joutuu enemmän ohjaamaan ja auttamaan, mutta tämä on palkitsevampaa kuin normifutis. Siitä saa enemmän irti, koska kentällä on kaikenlaisia ihmisiä, Lappalainen summaa.

Partneripelaajan rooli on tuoda peliin lisää tempoa ja tasoa, hallitsematta peliä kuitenkaan liikaa.

– Ennemminkin me pyrimme tuomaan paremmin esiin kehitysvammaisia pelaajia. Autamme ja ohjaamme heitä kentällä. Pelissä täytyy huomioida kehitysvammaiset pelaajat ja se tuo erilaisen sävyn siihen omaan henkilökohtaiseen peliinkin, Oskari Lappalainen kertoo.

Tasot selville ja pelaamaan

Suomen joukkue saapui Yhdysvaltoihin jo viime viikolla. Viikonloppuna jalkapallossa käytiin tasoluokittelupelit. Toistensa kanssa tasoltaan parhaiten yhteen sopivat joukkueet jaetaan divisiooniin. Suomen kanssa samassa divisioonassa pelaavat Ruotsi, Tanska ja Gibraltar.

Ruotsi peli päättyi tappioon ja Tanskan kanssa pelattu peli tasapeliin. Joukkue kohtaa viimeisen alkulohkon vastustajansa Gibraltarin keskiviikkona.

– Pelit ovat olleet tasaisia. Se riippuu Gibraltar-pelin tuloksesta, pelaammeko pronssi- vai finaaliottelussa perjantaina, Oskari Lappalainen kertoo.

Suomesta Special Olympics -kesämaailmankisoihin osallistuu yli 90 urheilijaa. Kansainvälisissä kisoissa on osallistujia lähes 7 000.